Pääkirjoitus: Kouluruokaa myös koteihin

Alajärvellä ja Vimpelissä etäkoulua käyvät ovat maanantaista lähtien saaneet halutessaan koululounaan. Ateriat haetaan tiettyinä aikoina tietyistä noutopisteistä. Järjestelyyn päädyttiin, koska etäopetuksessa oleville oppilaille haluttiin turvata ainakin yksi ateria koulupäivässä.

Poikkeuslainsäädäntö ei koulutuksenjärjestäjää tähän velvoita, mutta monissa eteläpohjalaiskunnissa toimeen on jo tartuttu. Alajärvellä noin 400 oppilasta esikoululaisista lukiolaisiin nauttii tällä viikolla noutopisteestä haettavan aterian. Vimpelissä heitä on 110.

Ratkaisu tuo helpotusta moneen kotiin, sillä päivittäisen ruokarumban pyörittäminen on yksi etäopetuksen mukana tulleista isoista haasteista. Nyt on ratkottava, miten ateriat noutopisteinä toimivilta kouluilta haetaan.

Etenkin sivukylillä matkaa tulee usein sen verran, että apua ja poikkeusjärjestelyjä tarvitaan, varsinkin, jos perheen vanhemmat ovat töissä.

Luoma-aholla ongelma on ratkaistu perustamalla ruokarinkejä: kouluaterioita haluavat perheet on jaettu ryhmiin, jotka sopivat keskenään hakuvuoroista. Vuorossa oleva perhe noutaa rinkiinsä kuuluvien ateriat ja toimittaa ne perille asti. Yhteisöllisyyden voimaan nojaava ratkaisu on hieno ja varmasti muidenkin kylien ja naapurustojen kopioitavissa.

Nähtäväksi jää, mitä luovia ratkaisuja vielä tarvitaan, ennen kuin poikkeusoloista palataan normaaliin. Tuskin luovien ratkaisujen tarve silloinkaan ihan heti loppuu.