Pääkirjoitus: Koulut kiinni toukokuussakin

Koronakriisille ei näy loppua ja vakavat vaikutukset valkenevat niin paikallisesti, valtakunnallisesti kuin kansainvälisestikin pikkuhiljaa.

Alajärven kaltaisella paikkakunnalla Kiuruvedellä tapahtunut koronaviruksen karkaaminen hoivakotiin on järkyttänyt laajasti Suomessa. Tämäkin ilmiö on kansainvälinen, mutta toivottavasti pystymme Suomessa ja Järviseudulla yhteisellä päättäväisellä toiminnalla ehkäisemään vastaavat järkyttävät tapahtumat. Toivottavasti saamme ajoissa tarpeeksi hengityssuojaimia niin terveydenhuolloin kuin tavallisten kaupassa kulkijoidenkin käyttöön.

Kaikkien toive on myös se, että hengityssuojaimien käyttöä ei aristella, vaan yhteisen turvan saavuttamiseksi niitä käytettäisiin aina, kun se on mahdollista. Näin suojellaan myös kaikille tärkeää kaupanalan henkilöstöä ja tehdään myös heidän työpäisistään inhimillisempiä ja turvallisempia.

Virallisten tiedotteiden suma oli viime viikolla vahva. Jokaiseen kotiin tuli myös valtakunnallinen tiedote erityisesti yli 70-vuotiaiden henkilöiden suojelemiseksi. Tämä tietopaketti kannattaa lukea huolellisesti ja ottaa siitä irti kaikki tieto myös kaikenikäisiä varten.

Yrittäjien aseman helpottamiseen liittyvää tietoa on jaossa JPYP:n, Suomen yrittäjien, piirien ja paikallistenkin yhdistysten kautta. Aluehallintovirastot tekivät tartuntatautilain mukaiset jatkopäätökset yleisötilaisuuksien kieltämisestä ja oppilaitosten tilojen sulkemisesta. Yli 10 hengen yleisötilaisuudet ovat edelleen kiellettyjä ja oppilaitokset pidetään suljettuina 13.5.2020 asti.