Paikallislehden suuri vastuu

Järviseutu-lehdessä kääntyy tänä vuonna jälleen historian lehti, kun päätoimittajan ohjakset ottaa käsiinsä alueen erinomaisesti tunteva Ilkka-Pohjalaisen aluetoimittaja Johanna Kataja.

Onnittelut Johanna Katajalle valinnasta hienoon ja vastuulliseen päätoimittajan tehtävään, jossa voi monin tavoin edistää upean Järviseudun ja sen ainutlaatuisen yhteisön etua.

Paikallislehden päätoimittajan työn vastuullisuudesta saatiin erinomainen muistutus viime viikolla Vuoden 2021 Suuri Journalistipalkinto -gaalassa, kun Ilmajoki-lehdessä päätoimittajana työskennelleelle Terhi Pirilä-Porvalille myönnettiin Vuoden journalistinen teko -palkinto. Valintaperusteluissa todetaan näin: ”Ilmajoki-lehden päätoimittajaa Terhi Pirilä-Porvalia painostettiin olemaan julkaisematta uutista, jossa kerrottiin kunnanvaltuutetun osallistumisesta valtuuston kokoukseen, vaikka tämä oli koronakaranteenissa. Pirilä-Porvali ei taipunut, minkä jälkeen hänet lomautettiin. Myöhemmin hän irtisanoutui tehtävästään. Tapaus herätti laajaa keskustelua ja nosti esiin paineet, joita etenkin paikallislehdistöön kohdistuu. Pirilä-Porvali osoitti, ettei hän sananvapauteen sitoutuneena päätoimittajana voinut tehdä kompromisseja minkäänlaisen painostuksen edessä.”

Paikallislehtien päätoimittajayhdistyksen PPY:n Facebook-sivusto räjähti onnittelukommenteista. Syystäkin, sillä paikallislehdissä tehtävä vastuullinen journalismi sai osakseen valtakunnallista huomiota asiassa, joka on ratkaisevan tärkeä mediatyön uskottavuuden kannalta. Suuri Journalistipalkinto on Suomen merkittävin journalismille vuosittain annettava tunnustus.