Pakkoratkaisun ajat tulivat

Muutama vuosi sitten Lappajärvellä oltiin todella pahoissa ongelmissa erityisesti kirkonkylän koulujen kanssa. Piina kesti kahdeksan vuotta. Viime syksynä oli juhlahetki, kun noin kuusi miljoonaa maksanut uusi koulu valmistui. Koulu oli hulppea sisältä, mutta aivan erityisesti sen alta. Tuulettuva alapohja oli niin korkea, että siellä pystyi aikuinen mies aivan ongelmitta kävelemään ja toteamaan, että kaikki on lattian allakin varmasti hyvin.

Nyt samat, sisäilmaan liittyvät murheet, ovat tulleet Vimpelin kontolle. Kunnan ainoaa päiväkotia on käyty tällä vuosituhannella jo neljässä rakennuksessa. Syksyn mittaan se siirtyy viidenteen. Yhtä lyhytaikaista evakkotilaa lukuun ottamatta on muuton syynä ollut joka kerta rakennuksen sisäilman ongelmat. Nykyinen päiväkotitila on avopalvelukeskus Toimela, joten senkin tulevaisuuden käyttö joudutaan miettimään.

Samoissa ongelmissa on myös kirjasto ja se onkin toiminut kesäajan pääosin omatoimiperiaatteella. Lisäksi 0.–4.-luokkalaisten ainoa koulu, Aapiskujan koulu, on sisäilmansa kanssa ongelmissa.

Kunnassa onkin alettu puhua hybridikeskuksesta. Sinne tulisi uudet tilat kaikille niille toiminnoille, jotka nyt kärvistelevät sisäilmaongelmissa.

Se olisi tietenkin kallis paukku. Viime joulukuussa hyväksyttyyn budjettiin on varattu tarkoitukseen miljoona euroa vuodelle 2024 ja vuodelle 2025 kuusi miljoonaa. Seitsemän miljoonan investointi on valtava pienelle kunnalle, mutta niin on ongelmakin. Se on ratkaistava ja laastariratkaisutkaan eivät ole ilmaisia.

JOHANNA KATAJA