Pandemia muuttaa meitä

Presidentti Sauli Niinistön uudenvuodenpuheen 2021 suuri osa sisälsi odotetusti ajatuksia koronapandemian seurauksista ja sen vaikutuksista tulevaisuuteemme Suomessa. Vaikutukset näkyvät varmasti myös Järviseudulla. Presidentti totesi:

”Kaikkivoipia ihmiset eivät ole, mutta moneen pystymme. Uutta kohdattaessa parempaan kannattaa pyrkiä. Siihen pandemia on meitä johdatellut. Tarve ottaa omassa käytöksessä toiset huomioon, halu auttaa toista ja kyky sopeutua poikkeuksellisiin oloihin vievät kaikki ihmisyyttä eteenpäin.”

Presidentti kohdisti puheensa aluksi kiitokset kaikkiin kansalaisiin, mutta erityiset kiitokset hän osoitti heille, jotka ovat työkseen pitäneet muiden terveydestä huolta. Edessämme on jälleen uusia haasteita: Kuinka estämme muuntuvan viruksen etenemisen omalla kotiseudullamme ja kuinka jo tähän mennessä suuren urakan kantanut terveydenhuollon henkilöstömme jaksaa ponnistaa vielä yli rokotusten aiheuttaman ruuhkan. Rokotuksiin kohdistuvat odotukset ovat nyt suuret, mutta myös epätietoisuutta käytännön toteutuksesta on paljon. Tässä tarvitaan varmasti malttia jokaiselta. On jaksettava odottaa omaa vuoroa, jotta kaikkein uhatuimmassa asemassa olevat saavat etusijansa ja turvan.

On tuskallista myöntää, että juuri täällä on jouduttu kohtaamaan koronan seuraukset karusti. Presidentin sanoin: ”Rokotteet luovat jo toivoa, mutta poikkeukselliset olot jatkuvat parhaassakin tapauksessa vielä kuukausia. Rajoituksista päästään vain rajoituksia noudattamalla. Rokotteista on apua vain rokotukset ottamalla.”