Pelottava ikääntyminen

Viimeistään nyt on selvää, että suomalainen vanhustenhoito on kriisissä. Tämä selvisi jokaiselle vanhusten hoitolaitoksia koskevien viime viikon ja erityisesti viikonlopun järkyttävien uutisten perusteella. Erityistä surua aiheuttaa se, että ikääntyminen on muuttunut pelottavaksi asiaksi. Ei voidakaan luottaa sivistysvaltion aivan keskeiseen asiaan: sivistyksen tasosta kertoo se, kuinka hyvin pidetään huolta heistä, jotka eivät itse pysty puolustamaan itseään. Suomessa on opittu siihen, että lapsista, vanhuksista ja kaikista vammaisista pidetään hyvää huolta.

Turvallinen ja arvokas ikääntyminen on uhattuna. Vaikka asioihin saataisiinkin parannuksia, niin paha on jo tapahtunut: näiden tietojen valossa ikääntyminen pelottaa suurta ikäluokkaa.

Uutiset ovat tulleet lähelle Järviseutua. Ensin järkyttivät tapahtumat vanhusten hoivakodissa Kristiinankaupungissa, perjantaina järkytti se, että Alavudella uuden hoivakodin toiminnassa todettiin yllätystarkastuksessa niin suuria puutteita, että toiminta oli keskeytettävä. Viimeinen lähitilanne liittyy lappajärveläiseen hoivakotiin, josta vastaa Järvi-Pohjanmaan perusturva. Ei voi muuta vaatia, kuin pikaista korjausta asioihin.

Yhteistä näille tapahtumille on se, että vanhusten omaisten ja myös asioita oman työnsä kautta nähneiden ja kokeneiden ihmisten ääni ei ole päässyt kuuluville. Miksi? Miksi vasta nyt? Onko myös suomalainen sanavapaus työelämässä uhattuna? Eikö vakavistakaan epäkohdista saa kertoa?

Sari Heinilä