Perusturvassa työtä tarjolla

Yrittäjät-kaupunki -kyselytunti toi esille, että Järvi-Pohjanmaan perusturvassa on avoinna 13 työpaikkaa ja viiden vuoden kuluessa on eläkkeelle siirtymässä jopa viisikymmentä lähihoitajaa. Samassa tapahtumassa todettiin, että vanhusten hoivaan liittyvät sopimukset ovat päättymässä ja asia tulee lautakunnan käsittelyyn lähiaikoina. Kuinka asiat jatkuvat, on aina huolen aihe. Kyselytunti toi esille, että Alajärvelläkin suunnitellaan palvelusetelin käyttöön ottoa.

Perusturvaan liittyvät päätökset ja mahdollisuudet koskettavat suurta asukkaiden joukkoa. Vanhustenhoidon vaihtoehtojen pohtiminen on ajankohtaista monissa kodeissa.

Yksi uusista ilon aiheista on ensi maanantaina Kaupinkartanossa alkava vanhusten virkistystoiminta, joka on tarkoitettu talon asukkaiden lisäksi kaikille kotonakin asuville ikäihmisille. Miksi virkistystoiminta on niin tärkeää: laulua, naurua, ehkä tanssiakin, myös ruokaa ja kahvia? Virkistystoiminta tukee kotona asumista, sillä yksinäisyys on vakava asia ja terveysuhka kotona asuville.

Hoidon ja hoivan palvelujohtaja Marita Ylilahti kertoi, että uusi kotona asumista tukeva toiminta on ollut suunnitteilla pitkään. Se on tarkoitettu myös Lehtimäen, Soinin ja Vimpelin eläkeikäisille ja avuksi myös omaishoitajille, jotka tarvitsevat omaishoitajan työhön satunnaista päiväapua nopeastikin.

Lisäresurssia virkistystoiminta ei kaupungilta vaadi, sillä se soveltuu mainiosti jo vuokrattujen tilojen päivätoiminnaksi ja myös talon asukkaiden virkistystoiminnaksi. Hienoa kehitystyötä vanhusten iloksi.

Sari Heinilä