Poikkeuskevät koetteli kouluja

Syksy ja koulujen alku tuo tullessaan monia kysymyksiä. Koronavirus laittoi maailman keväällä polvilleen ja virus ei ole vielä hävinnyt mihinkään, vaikka Suomessa rauhallista kesällä on ollutkin. Tuskinpa löytyy niin viisasta ihmistä, joka osaisi kertoa, mitä syksy tuo tullessaan.

Alajärvellä, Soinissa ja Vimpelissä koulut alkavat lähiopetuksessa, mutta kevään kokemuksien myötä valmius etäopetukseen siirtymiseen on varmasti hyvä.

Liian kevyin perustein etäopetukseen ei tulisi kuitenkaan siirtyä, eikä niin varmasti tehdäkään.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on jakanut valtionavustusta koronaviruksen aiheuttamien poikkeusolojen vaikutusten tasoittamiseksi lukuvuodelle 2020-2021.

Alajärven kaupunki ja Vimpelin kunta saivat esi- ja perusopetukseen yhteensä 187 150 euroa ja varhaiskasvatukseen yhteensä 20 000 euroa avustusta. Avustukset tulevat varmasti tarpeeseen, sillä koulujen sulkeminen keväällä on tuonut mukanaan paljon muita kasautuvia ongelmia.

Elokuussa voi järjestää jo yli 500 henkilön yleisötilaisuuksia myös sisätiloissa, jos tilaisuuden järjestäjä noudattaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjetta koronavirustartuntojen ehkäisemisestä.

Ohjeen mukaan tilaisuuksissa on muun muassa huolehdittava hygieniasta ja varmistettava 1−2 metrin turvavälit henkilöiden tai seurueiden välillä. Turvavälit on pidettävä myös tilaisuuteen saavuttaessa ja sieltä poistuttaessa. Tungoksia ja tiiviitä jonoja ei saa päästää syntymään. Järjestäjän voi olla syytä rajata osallistujia erillisille alueille, jotta ohjeita voidaan tosiasiassa noudattaa.

Tapahtumien järjestäjien ja yksilön vastuu onkin nyt suuri.

Teemu Niemelä