Puoli vuotta aluevaaleihin

Kiire tulee Suomen ensimmäisten ja historiallisten sote-aluevaalien kanssa! Juuri tänään on miltei tasan puoli vuotta siihen, kun vaalien varsinainen vaalipäivä 23. tammikuuta on käsillä.

Ennakkoäänestys alkaa 12. tammikuuta. 

Mutta sitä ennen on jo pitkä lista vaaleihin liittyviä päivämääriä: kampanja-aika on merkitty alkavaksi tämän viikon perjantaina, aluevaltuuston koon määräävä hyvinvointialueen asukasluku tulee elokuun lopun äänioikeutettujen määrästä, viimeistään 14. joulukuuta on jätettävä ehdokaslistat ja 23. joulukuuta ovat tiedossa ehdokasnumerot. Aluevaltuustot aloittavat työnsä ensi vuonna maaliskuun alussa.

Suomalaisten sote-uudistusta valmisteltiin pitkään ja hartaasti, mutta aluevaalit toteutuvat nyt vinhaan tahtiin. Sote-aluevaaliehdokkuudet näkyvätkin ehkä myös jo uusien valtuustojen ja muiden luottamustoimien paikkajaossa. Kuntien uudet valtuustot aloittavat parin viikon kuluttua.

Sote- ja maakuntauudistus hyväksyttiin eduskunnassa vasta juhannusviikolla ja tuolloin päätettiin, että uudistuksessa Suomeen tulee 21 hyvinvointialuetta. Järviseudun kunnat kuuluvat Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueeseen, jossa ensi maaliskuusta alkaen ylintä päätösvaltaa käyttää aluevaltuusto, jonka jäsenet ja varajäsenet valitaan aluevaaleilla. Valtuuston toimikausi on neljä vuotta ja vuodesta 2025 lähtien aluevaalit toimitetaan kuntavaalien yhteydessä. Pienimmillään aluevaltuustossa on 59 jäsentä, suurimmillaan vähintään 89 jäsentä.

Juuri nyt on oikea aika miettiä ehdokkuuksia ja sitä, kuinka oman alueen edustus aluevaltuustossa voidaan parhaiten turvata.

SARI HEINILÄ