Rikostilastot, syytä huoleen

Järvi-Pohjanmaan alueen rikostilastot viime vuodelta kertovat, että kaikki asiat eivät ole menossa hyvään suuntaan. Syitä on monia ja aihetta olisi varmasti siihen, että ainakin Alajärvellä ja Vimpelissä huomattavasti kohonneiden huumerikosten määrän taustoja, syitä ja seurauksia voitaisiin selvittää nopeasti.

Nuorten huumeiden käytön arvioitiin Alajärvellä lisääntyneen myös vakavassa lukijapalautteessa, jonka Järviseutu-lehti sai viime viikolla. Viime vuoden rikostilastoluvut myös vahvistavat tätä epäilyä.

Lehdelle tulleessa palautteessa toivottiin, että huoli huumeiden käytön ja välittämisen lisääntymisestä otettaisiin vakavasti ja sen selvittämiseen osoitettaisiin riittävästi ja riittävän laaja-alaisesti resursseja.

Muutamia otteita poliisin rikostilastosta (Ilkka-Pohjalainen, verkkolehti 5.2.2021): Alajärvellä huumausainerikoksia oli vuonna 2019 yhteensä kymmenen, kun vuonna 2020 niitä kirjattiin 21. Lappajärvellä huumausainerikoksia oli vuonna 2019 kolme ja vuonna 2020 neljä kirjausta. Soinissa kirjattiin molempina vuosina huumausainerikoksia yksi.

Myös Vimpelissä huumausainerikosten määrän kasvu on huomattava: Vuonna 2019 huumausainerikoksia kirjattiin 2, kun viime vuoden tilastossa huumausainerikosten määräksi on poliisin tilastossa merkitty 11.

Omaisuusrikosten määrät näissä kunnissa ovat Alajärvi 105, Lappajärvi 30, Soini 20 ja Vimpeli 32. Kasvua tilastoluvussa on erityisesti Vimpelissä.

Huumeiden käytön seuraukset ovat suurta inhimillistä kärsimystä paitsi käyttäjälle myös hänen läheisilleen ja ongelman laajenemisen riski on aina näköpiirissä.