Säästötoimet ovat purreet

Loppuvatko maakuntien ja kuntien rahat? Suljetaanko julkiset terveysasemat ja leikataanko sote-palvelut alas? Onko perusopetukseenkaan enää varaa? Näitä aiheita pohtii Valtionvarainministeriön kunta- ja aluehallinto-osaston osastopäällikkö, ylijohtaja Jani Pitkäniemi viime keskiviikon uutiskirjeessään.

Hän viittaa julkiseen keskusteluun maakunta- ja sote-uudistuksesta ja avaa sitä, kuinka synkkä tilanne todellisuudessa mahtaa olla.

Järviseudulla kirjattiin viime viikolla hienoja tuloksia kuntien taloudessa. Viime vuoden positiiviset tilinpäätöslukemat olivat lupaavia alkuja kuntien talouden ja palveluiden rakentamisen kannalta.

Vaikka kuntien taloudet ovat edelleen velkaantuneita, jokainen realistisesti ja hallitusti hoidettu vuosi korjaa tilannetta.

Säästökuurit varmasti jatkuvat, mutta talouden kohentuminen valtakunnallisesti ja työllisyyden parantuminen antavat toivoa myös omille kunnillemme.

Pitkäniemi muistuttaa: ”Ei kahta sanaa – tuleva vuosikymmen tulee olemaan hyvin haastava. Emme valitettavasti pääse pakoon sitä, että väestömme ikääntyy nopeammin kuin muualla Euroopassa, vaikka se aika ajoin tuntuu unohtuvan.”

Pitkäniemi toteaa myös, että kuntien viime aikojen talousluvut ovat kokonaistasolla ilahduttavia, vaikka suureen joukkoon mahtuu niitäkin, joilla on vaikeuksia. ”Lähtökohdat tulevalle vuosikymmenelle ovat vähintäänkin kohtuulliset, etenkin kun mittava ja pitkälti lakisääteinen hoito- ja hoivapaine siirretään maakunnille.”

Sari Heinilä