Sanomalehdet arvioivat tietoa

Lapset vaikuttajina. Se on teemana nyt meneillään olevalla valtakunnallisella Sanomalehtiviikolla. Järviseutu-lehti vieraili Luoma-ahon kylässä ja tällä kertaa kotikylästään kertovat lapset.

Sanomalehtiviikko on sanomalehtien ja koulujen tärkein yhteiskampanja . Se on myös yksi suurimmista mediakasvatustapahtumista koko Suomessa.

Järviseutu-lehti on ollut mukana Sanomalehtiviikon toteuttamisessa pitkään. Niin tänäkin vuonna. Koulut ovat voineet jälleen tilata lehden numeroita luettavaksi ja myös sähköiset näköislehdet ja lukijasisällöt ovat verkossa vapaasti luettavissa.

Sanomalehtiviikon tärkeä tavoite on antaa lapsille ja nuorille valmiuksia kriittiseen medialukutaitoon. On opittava media-arjen pelisääntöjä, jotta voi turvallisesti olla aktiivinen osallistuja ja vaikuttaja.

Sanomalehtiviikon teema on vaikuttaminen. Lapsia ja nuoria kannustetaan osallistumaan ja käyttämään sanomalehtien monisuuntaista viestintää vaikuttamiseen. Sanomalehdet ovat olleet ”neljäntenä valtiomahtina” suuria vaikuttajia koko lehdistön pitkän historian ajan. Mediamurros on tehnyt joukkotiedonvälityksen helpoksi aina yksilötasosta kaikkiin sosiaalisiin ryhmiin saakka. Luotettavuus huolestuttaa uudessa tilanteessa. Sanomalehdet korostavat nopean tiedonvälityksenkin aikana aina tiedon luotettavuutta myös verkossa.

Sanomalehtien toimitukset arvioivat oman sisällöntuotantonsa kautta tietoa. Juuri tälle tutkitulle tiedolle on kysyntää yhä enemmän.

Vääristyneelle tiedolle ja jopa rikollisille toiminnalle on sähköisessä mediakentässä pelottavan suuri mahdollisuus.

Sari Heinilä