Satupäivä on sunnuntaina

Satua liikkeellä lokakuussa! Mikä olisikaan parempi katkaisu koronakurjuuteen kuin valtakunnallinen satupäivä, jonka ajankohta määräytyy Sadun nimipäivän mukaan ensi sunnuntaiksi. Meneillään oleva syyslomaviikko on monessa perheessä varmasti erilainen kuin mihin on totuttu. Nyt on syytä varoa tartuntoja ja välttää totuttuja lomavierailuja, joten saduille ja kaikelle lukemiselle on erityinen tilaisuus.

Tässä Järviseudussa Elina Mikkonen kertoo kolumnissaan, millä tavalla e-kirjat ovat laajentaneet hänen lukukokemuksiaan.

Erityisesti satupäivään liittyen nostamme esiin satujen merkityksen. Satusilta-hanketta vetävä soinilainen luokanopettaja ja kirjailija, tohtori Kati Keski-Mäenpää muistuttaa artikkelissaan, että lukemisen harjoittelu ei ala vasta esikoulussa tai koulussa, vaan sitä edeltävät vuodet antavat pohjan sanavaraston kehittymiselle ja lukemiselle:

”Lapset, joille on luettu pienestä saakka, pärjäävät tutkimusten mukaan paremmin koulussa, he ovat empaattisempia ja heillä on laajempi sanavarasto kuin lapsilla, joille ei ole luettu. Kuitenkin vain neljäsosa vanhemmista lukee lapsilleen päivittäin.”

Tämä koulujen syyslomaviikko voisikin olla ulkoilun lisäksi erityinen satujen lukemisen viikko. Satujen viisaudet sopivat hyvin myös aikuisille ja aivan erityisen tärkeä on yhteinen lukemisen hetki niin lapselle kuin vanhemmallekin. Mutta kyllä jättiläisten, keijujen ja lohikäärmeiden maailmaan voi astua myös vanhempien sisarusten kanssa. Satukirjallisuus on suuri rikkaus.