Seurantalojen kovat ajat

Lehtimäen Nuorisoseura saa tuhat euroa korjausavustusta talonsa kunnostamiseen. Se ei ole paljon, mutta kun talkoilla tehdään, niin jotakin silläkin rahalla saa aikaan.

Tänä vuonna koko Etelä-Pohjanmaalle tuli korjauksiin 57 500 ja kaksi suurinta summaa avustuksista olivat lähes 20 000 euroa, joten paljoa ei rahaa jäänyt muille jaettavaksi. Seurantalojen korjausavustus on valtion määräraha, jonka jakamisen opetus- ja kulttuuriministeriö on antanut Suomen Kotiseutuliiton tehtäväksi. Kaikkiaan Suomessa oli korjausavustuksiin jaossa yli kaksi miljoonaa euroa ja suurin saaja löytyy Porvoosta, jossa kaupungin vapaapalokunnan talo sai korjaamiseen 87 000 euroa. Eli kovassa seurassa on Lehtimäen Nuorisoseurakin ollut.

Korona on aiheuttanut kaikille seurojentalojen ylläpitäjille päänvaivaa. Vuokratulot ovat poistuneet ja talojen ylläpito käy vapaaehtoisten voimille. Alajärven Nuorisoseura ja heidän talonsa, Alvar Aallon kaunis nuoruudentyö, on saanut huomiota erikoisen tilanteensa vuoksi. Arvorakennuksen ylläpito on sula mahdottomuus näinä aikoina. Tässä lehdessä kerromme, että nyt jälleen on tuon talon kohdalla hengähdysaikaa kesäkuun alkuun saakka.

Apuun on tullut myös Etelä-Pohjanmaan Nuorisoseura, jonka kotisivulta löytyvät tiedot valtakunnallisesta avustuskeräyksestä Alajärven Nuorisoseuran hyväksi. Arvotaloa ei haluttaisi laittaa myyntiin ja tuntemattomiin käsiin.

Vaikka korjausavustusten summat ovat pieniä, on tärkeää, että niitä haetaan, jotta yhteisön toiminnalle tärkeät ja koko seudun yhteiseen muistoon kuuluvat vanhat rakennukset pysyisivät kunnossa.

SARI HEINILÄ