Sinä teet suojatien

Tapahtui maanantaina keskipäivällä. Pieni, noin ekaluokkalaisen ikäinen, poika aikoi ylittää tien Alajärvellä Lidlin kohdalla olevalla suojatiellä. Liikenneympyrän suunnasta tuli maasturi, selkeästi ilman aikomustakaan, antaa pienelle pyöräilijälle tietä.

Ehkä hän ei pientä tien ylittäjää edes nähnyt. Onneksi poika itse oli valppaana ja ehtii pysähtyä. Vältyimme suureksi onneksi uutiselta: ”Poika jäi auton alle suojatiellä Alajärven keskustassa.”

Sinulla, autoilija, on vastuu. Vastuu havainnoida, tarkkailla ja pysähtyä.

Liikenneturvalla on useita loistavasti nimettyjä kampanjoita, jotka ovat ajankohtaisia aina, mutta erityisesti juuri nyt, kun kaikkein pienimmät koululaiset alkavat todenteolla harjoitella kulkemista koulutiellään.

Kampanjoista on yksi on nimeltään ”Sinä teet suojatien”.

Kampanja muistuttaa, että suojatie on sopimus kunnioituksesta. Että ennen suojatietä pikemminkin hiljennetään kuin painetaan kaasua.

Että jokainen meistä voi liikkua suojatiellä turvallisesti ja turvallisiin mielin. Ja ettei kukaan jää suojatiellä isompansa alle. Toisen kampanjan nimi on Näe ihminen liikenteessä. Se muistuttaa, että liikennekulttuurin muutos tehdään yhdessä.

Tekeminen alkaa minusta ja sinusta. Tässä muistutuksessa ei kerta kaikkiaan ole mitään uutta. Mutta silti mielessä oli tänäkin maanantaina tätä suojatiekohtaamista läpikäydessä ajatus, mikä tässä voi olla niin vaikeaa?

Yritetään pystyä parempaan.

Johanna Kataja