Sotasurmat osa historiaa

Opetusneuvos, historioitsija Toivo Kivipelto huomauttaa vinkiksi, että tänä syksynä on ilmestynyt nettiin Kansallisarkiston tutkijain toimesta sotasurmasampo 1914-1922, joka korvaa vuonna 2002 julkaistun sotasurmat. Hän arvioi, että sotasurmasampo tuo paljon uutta tietoa Järviseudun pitäjienkin osalta vapaussodan aiheuttamaan kuolleisuuteen ja kiinnostaa varmasti Järviseudunkin lukijoita. Kivipelto on tämänkin historian osan asiantuntija, sillä hän julkaisi vuonna 2017 kirjan Uusi ukaasi on tullut - Alajärvi itsenäisyyttä rakentamassa. Alajärven osalta hän selvitteli kirjassa vapaussodan aiheuttaman kuolleisuuden.

Kivipelto toteaa, että kansallisarkiston tutkijat eivät ole pystyneet tuomaan mitään uutta siltä osin. Alajärveläisen Matti Kiviharjun kuolemaa hekään eivät ole pystyneet selvittämään.

Kivipellon kirja ansaitsee huomiota. Se on väkevää kerrontaa itsenäistymisen ajasta alajärveläisestä näkökulmasta. Se kertoo tuttujen nimien kautta osallistumisesta, yhteisvastuusta ja kohtaloista. Se kertoo vangitsemisista, kuolemista ja historiasta, jonka jäljet näkyivät raskaina pitkään ja yhä edelleen. Uusi ukaasi on tullut -kirjassa on myös luku: Alvar Aalto pelastui täpärästi. Kirja kertoo, että Ruovedellä alajärveläiset kohtasivat arkkitehtiopiskelija Alvar Aallon, joka oli täpärästi päässyt pois punaisten hallinnassaan pitämästä Helsingistä.

Juuri nyt Museovirasto vie Aallon arkkitehtuuria maailmanperintökohteeksi. Moni asia olisi toisin, jos Aalto olisi kokenut Thomén veljesten hyytävän kuolemankohtalon. Hyvää itsenäisyyspäivää!

Sari Heinilä