Sote vaikuttaa yhä enemmän

Sosiaali- ja terveyssektorin päätökset ja vaikutukset ovat valtavat kaikilla tasoilla. Yksilötasolla on kyse jokaisen henkilön hyvinvoinnista syntymästä aina vanhuuden vuosiin saakka. Kunnallisella tasolla painitaan organisaatioiden, työelämäasioiden ja suurien euromäärien kanssa. Kuntatasoa laajemmalla askelmalla valmistellaan parhaillaan uudistusta, jonka valmistelussa kannattaa ja pitää olla aktiivisesti mukana jokaisesta kunnasta. Hallitusohjelman mukainen yhtenäinen hyvinvointialue on tavoitteena 1.1.2023 alkaen.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella valmistellaan sote-uudistusta monien hankkeiden kautta, mutta myös kerätään kuntalaisten mielipiteitä ja kokemuksia. Tässä tiedonkeruussa on jokaisella oikeus olla mukana. Siksi sairaanhoitopiirin sote-valmisteluiden sivuille kannattaa poiketa jo aivan mielenkiinnon vuoksi, sillä kysymys on lähivuosien suurista ratkaisuista, jotka näkyvät varmasti jo kesäkuussa valittavan valtuuston päätöksenteossa.

Korona-aika on ollut kiirastuli jokaisen kunnan terveydenhuollossa, mutta sitä se on ollut myös sairaanhoitopiirissä. Viimeistään koronarokotukset ovat osoittaneet sen, kuinka tärkeää on luottamus vaikkapa siihen, että kaikkia kuntia ja ihmisiä kohdellaan tasavertaisesti rokotusten toteutumisessa.

Kuntavaalien varsinaisen äänestyspäivän piti alunperin olla ensi sunnuntaina, mutta koronapandemia pystyi siirtämään jopa demokratia ytimen, vaalit. Vuoden 2021 kuntavaalien varsinainen vaalipäivä on uuden aikataulun mukaisesti sunnuntai 13. kesäkuuta. Ehdokashakemusten viimeiseen jättöpäivään on aikaa alle kolme viikkoa.

SARI HEINILÄ