Suomalaisen työn päivä

Suomalaisen työn, ylioppilaiden ja kevään juhla kirjautuu tänä vuonna historiaan täysin poikkeuksellisena koronavappuna. Alajärvellä on vappumarkkinoista vuosikymmenten perinne, joka nyt katkeaa. Erityisesti vapun juhlinta on näkynyt kaupunkien toreilla ja kaduilla, mutta nyt kokoontumiset ovat kiellettyjä.

Kevättä ei silti tarvitse olla juhlistamatta, sillä perhepiirissäkin voi iloita simasta ja munkeista ja ihastella kevään ääniä luonnossa. Juhlapyhinä yksinäisyys voi tuntua erityisen synkältä. Siksi onkin tärkeää huomioida puhelimitse heitä, jotka viettävät vappua ja odottavat kesää yksin.

Suomalaisella työllä on tänä vappuna erityisen suuri merkitys. Elämme vakavien asioiden äärellä ja moni on töissä kriittisillä aloilla vappunakin. Suuri kiitos kuuluu heille.

Työkulttuuri on viime viikkoina muuttunut ja vaatinut venymistä työntekijöiltä ja yrittäjiltä. Ainakin osittain uusista työtavoista voi tulla jopa pysyviä. Mutta työttömyys uhkaa koronakriisin vuoksi kasvaa. Etelä-Pohjanmaan työ- ja elinkeinotoimistossa oli maaliskuun lopussa 8174 työtöntä työnhakijaa. Vuoden takaisesta määrä kasvoi 2110 henkilöllä, eli 34,8 prosentilla. Koko maassa työttömien työnhakijoiden määrä nousi samalla ajanjaksolla 29,7 prosentilla. Työttömien työnhakijoiden osuus Etelä-Pohjanmaan työvoimasta oli 9,6: Alajärvellä luku on 10,8, Lappajärvellä 10,6, Soinissa 11,2 ja Vimpelissä 7,0. Koko maassa osuus oli 11,8 prosenttia. Koronaviruksen seuraukset näkyvät nyt erityisesti myös lomautettujen lukumäärän voimakkaana kasvuna.

Mutta jokaisella on oikeus nauttia keväästä, siis hyvää vappua!