Susihavainnot huolestuttavat

Tilastoidut susihavainnot ovat kiistatta lisääntyneet Alajärvellä siinä määrin, että asukkaiden, lemmikkien omistajien ja erityisesti metsästyksen harrastajien on syytä olla tietoisia aiheesta.

Pikainen puhelinkierros Alajärvellä vahvisti nopeasti sen, että huoli on kasvanut. Pitkäsen kyläkaupassa Uusikylässä on Arja Pitkäsen mukaan aiheesta keskusteltu paljon nyt syyskesällä, kun lähellä liikkuneesta sudesta saatiin jopa video nähtäväksi. Luonnossa paljon liikkuva Jani Laasala on kohdannut suden aiemmin noin 30 metrin läheisyydestä, mutta tänä kesänä hän havahtui, kun pihapiirissä koirat haukkuivat oudosti puolenyön aikaan. Silmiin jäi kuva pellolta metsään hypänneestä sudesta. 

Uusikyläläinen Paavo Hänninen katsoi sutta silmästä silmään sadan metrin päästä samana päivänä, kun oli löytänyt koiransa muutama vuosi sitten raadeltuna ja kuolleena. Hän muistuttaa, että kyllä jäniksiä ja hirviäkin ajavat koirat voivat olla vaarassa.

Susi on määritelty Suomessa uhanalaiseksi, eikä sen kanta ole suotuisalla suojelutasolla.

Laaja-alainen, 6-vuotinen SusiLife -hanke on varmasti syntynyt tarpeesta. Hankkeen sivulla todetaan, että susikanta on viimeisen kymmenen vuoden aikana levittäytynyt Itä-Suomesta tasaisemmin koko Suomeen. Tärkeää ja vahinkoja ehkäisevää tietoa ihmisen ja suden yhteisoloon toivotaan hankkeen tutkimusaloista, joita on kuusi: DNA-näytekeräys ja seuranta, vuorovaikutus ja yhteistyö susialueilla, poliisin ja erätarkastajan partio Itä-Suomessa, vahinkojen ennaltaehkäisy, jossa muun muassa kehitetään koiraliivejä suojaamaan metsästyskoiria, ja mallinnustyökalut suden kannanhoitoon ja viestintä. Tietoa tarvitaan.

SARI HEINILÄ

Lisää aiheesta