Pääkirjoitus: Suuret luvut

On kulunut yhdeksän kuukautta ja yksi viikko uutisesta, jossa kerrottiin, että asumispalveluyksikkö Kultakämmenessä Alajärvellä oli todettu seitsemäs koronaviruksen aiheuttama kuolema. Samalla (I-P 13.1.2020) uutisoitiin, että kaikki eteläpohjalaiset koronavirukseen kuolleet ovat järvipohjalaisia. Heitä oli silloin 10. Kuolleiden keski-ikä oli 86 vuotta. Maakunnan ensimmäiset koronarokotteet oli annettu vasta muutama viikko aiemmin.

Keskussairaalan osastonylilääkäri Raimo Jokisalo pohti Etelä-Pohjanmaan alhaista rokotekattavuutta (I-P 9.10.2021) näin: ”Alue on selvinnyt pandemiasta aika hyvin. Tartuntoja, sairaalahoidon tarvetta ja kuolemantapauksia on ollut vähän. Ehkä pandemia ei ole koskettanut.” Tämä on mietityttänyt minua järviseutulaisena. Korona on koskettanut meitä. Olemme nähneet sen vaikutukset erityisesti Alajärvellä, Lehtimäellä ja Vimpelissä. Rokotteen ottamattomuudessa on kyse muusta kuin siitä, ettei tämä tauti olisi meitä koskettanut.

Menneellä viikolla todettiin maakunnassa 142 uutta koronavirustartuntaa, mikä on jälleen suurin viikkotason määrä koko pandemia-aikana. Suurin osa tartunnoista todetaan edelleen eri-ikäisillä rokottamattomilla henkilöillä. Erikoissairaanhoidon vuodeosastoilla on nyt 11 koronapotilasta, joista pieni osa tehohoidossa. Terveyskeskuksen vuodeosastolla on 7 koronapotilasta.

Helsingin piispa Teemu Laajasalo otti mielipidekirjoituksessaan kantaa (HS 18.10.2021) koronarokotuksen puolesta. Keskustelussa on selvät vastapuolet. On todennäköistä, että mikään sanottu ei enää muuta kenenkään mielipidettä.

Tämänkin uhalla siteeraan Laajasaloa: ”Rokottamattoman valinta ei ole pelkästään yksilön vapautta, vaan osa yhteisön vastuuta. Rokottamaton ei tee päätöksiä omasta terveydestään, elämästään ja vapaudestaan vaan kaikkien. Rokotus on aina yhteisön valinta”.

JOHANNA KATAJA