Taas mennään huonoon päin

Alueellinen koronanyrkki julkaisi maanantai-iltapäivänä melkoista dataa liittyen koronaviruksen ilmentymislukuihin. Kaksi lausetta ovat erityisen havahduttavat: ”Mennyt viikko on tartuntamääriltään ollut kolmanneksi suurin Etelä-Pohjanmaalla koko pandemian aikana.” Ja toisena: ”Suurin osa tartunnan saaneista ei ole saanut lainkaan koronarokotetta, mikä edesauttaa taudin leviämistä.”

Jälkimmäinen lause on huojentava kaikille niille, jotka ovat koronapiikin tai koronapiikkinsä jo saaneet. Rokotteeseen on ladattu toive siitä, että tämä kurja aika joskus loppuu.

Mieleen on jäänyt Minnesotan yliopiston tarttuvien tautien tutkimuskeskuksen raportti, joka julkaistiin vappuna 2020. (Esimerkiksi Helsingin Sanomat 1.5.2020). Raportin mukaan koronaviruksen aiheuttama pandemia jatkuu vielä hyvinkin 18–24 kuukautta eikä laannu ennen kuin kaksi kolmasosaa maapallon väestöstä on saavuttanut immuniteetin. Tuon jälkeen meille kaikille on karttunut aimoannos koronatietoa ja jopa kokemustakin.

Ennuste tuntui lohduttoman pitkältä ajalta. Nyt ajattelemme, että kunpa tuo kaksi vuotta edes riittäisi.

Rokotteita Järvi-Pohjanmaalla saa. Tänään keskiviikkona pidetään Alajärven terveyskeskuksessa rokotusilta ja paikalle voi tulla jopa ilman ajanvarausta. Rokotusilta pidetään myös 10. elokuuta. Hienoa. Rokotukseen menon on oltava mahdollisimman helppoa. Tärkeyden osoittaa jo tuo koronanyrkin toteamus, ketkä tartunnan tällä hetkellä tyypillisesti saavat. Kärsivällisyyttä meiltä edelleen kysytään. Nyt odotetaan linjausta kolmannen piikityksen tarpeesta.

JOHANNA KATAJA