Takaisin kouluun

Poikkeuksellisen kevään jälkeen koittanut kesä on tullut siihen pisteeseen, että koulut alkavat.

Vaikka uhka koronan toisesta aallosta on ilmeinen, aloitetaan koulutyö Järviseudulla lähiopetuksessa. Viime keväänä luodut mallit ja strategiat ovat tuoreessa muistissa ja käyttövalmiina, mikäli etäkoulunkäyntiin joudutaan jossain vaiheessa palaamaan.

Koronauhka tuokin koulutyöhön uuden, epätoivotun mausteen ja vaikuttaa moneen käytännön asiaan, myös varhaiskasvatuksessa. Päiväkoteihin ei tenavilla ole asiaa, jos pienintäkään nuhan oiretta ilmenee.

Lehtemme avausjutussa eläkkeelle jäänyt luokanopettaja kertoo, että poikkeuskeväästä jäi hyvä maku, vaikka hyppy uuteen tehtiin todella nopeasti. 38 vuotta opettajana työskennellyt Aino Kanervikkoaho-Kataja kertoo kokeneensa iloisia yllätyksiä seuratessaan oppilaidensa etätyöskentelyä - se kun tuntui sopineen monelle perinteistä luokkatyöskentelyä paremmin.

Luokassa lisääntynyt levottomuus on kokeneen opettajan mukaan työn suurin stressitekijä.

Koulu- ja harrastusrumban alkaessa perheissä pitäisikin muistaa yhteisen ajan tärkeys.

On tärkeätä, että koululainen - pieni tai vähän isompikin - voi kertoa kuulumisiaan kotona niin, että häntä aidosti kuunnellaan. Äidin, isän tai muun rakkaan aikuisen syliin pitäisi kaikilla koulutietä tallaavilla olla aina vapaa pääsy.

Saila Collander