Tapaa meppi ja ministeri

Tulos tai ulos -sanonta realisoitui ylimmällä mahdollisella tasolla viime perjantaina, kun pääministeri Juha Sipilä esitti hallituksensa eronpyynnön tasavallan presidentille. Jättiuutisesta syntyi medialento, joka vauhdittaa meneillään olevaa vilkasta eduskuntavaalikampanjointia myös Järviseudulla. Eikä ihme, sillä niin tärkeästä, laaja-alaisesta ja jokaista ikäluokkaa koskevasta asiasta sote-uudistuksessa on kysymys.

Presidentti Sauli Niinistö pyysi hallitusta jatkamaan toimitusministeristönä, kunnes uusi valtioneuvosto on nimitetty. Väistyvä hallitus saa virallisesti eron, kun uusi hallitus nimitetään. Toimitusministeristön asemasta ei kuitenkaan ole nimenomaisia säännöksiä. Sillä on muodollisesti sama toimivalta kuin hallituksella ennen sen eronpyyntöä. Keskeistä on se, että toimitusministeristö ei enää toteuta hallitusohjelmaa.

Vaalien aika on hyödyllinen kansalaisille, sillä politiikan huippukaarti, konkarit ja untuvikot, on nyt aktiivisesti liikkeellä. Nyt on mahdollisuus mennä paikalle ja kysyä kasvotusten.

Ensi viikolla Alajärvelle saapuu yksi sote-uudistuksen keskeisistä henkilöistä, toimitusministeriksi muuttunut perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko. Sosiaali- ja terveysministeriössä on ollut kaksi ministeriä, Saarikon lisäksi myös sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila. Saarikko vauhditti keskustelua viittaamalla terveysjätteihin: ”Tekisi mieli sanoa tuota haudoilla tanssimiseksi, valmistellun sote-mallin kuoppa kun hädin tuskin on vasta lapioitu umpeen.” Myös europarlamentaarikko Jussi Halla-aho astelee sukunsa juurille.

Sari Heinilä