Tarvitaan vain tahtoa

Kuntien asukasmäärät, asuntojen hinnat, yritysten työntekijätilanne, koulujen lakkauttaminen. Siinä lista uutisista, jotka koskettavat myös Järviseudun alueen kuntia, kouluasia erityisesti Alajärveä. On helppo havaita, että asioiden yhteinen nimittäjä kertoo maaseudun rakennemuutoksen rajuudesta juuri nyt.

Väkimäärän kehitys kuluvan vuoden alusta heinäkuun loppuun osoittaa Järviseudun seutukunnan alueella miinusta 160 henkilön verran. Alajärvellä asukkaita oli heinäkuun lopussa 9651, Evijärvellä 2450, Lappajärvellä 3028, Soinissa 2078 ja Vimpelissä 2870. Erityisen suuri pudotus on ollut Lappajärvellä, jo viisikymmentä henkilöä.

Asuntojen hintoja uhkaavasta romahduksesta uutisoitiin valtakunnallisesti viime viikolla, yrityksissä on noussut myös täällä esille ulkomaisen työvoiman tarve. Uusikylän koulun lakkauttaminen on tänään aiheena sivistyslautakunnassa.

Millä keinoilla maaseudun väestökehityksen muutosta voitaisiin hallita?

Se on tahdon asia, vakuuttaa Vaasan yliopiston aluetieteen emeritusprofessori, valtiotieteen tohtori Hannu Katajamäki blogi-kirjoituksessaan 28. elokuuta. ”Muutamaan suurkeskukseen perustuva metropolivaltio olisi looginen jatke Suomen nykykehitykselle. Sen toteutuminen johtaisi kuitenkin absoluuttisesti keskittyvään aluekehitykseen ja perinteisen hyvinvointivaltion radikaaliin muuntumiseen. Metropolivaltion haastaa edellytyksiä luova valtio, joka rakentuu paikkaperustaisesti ja hajautuneesti.” Hän muistuttaa, että ”Kansalaislähtöinen palvelujen organisointi on mahdollista toteuttaa koko maassa, kaikissa paikallisyhteisöissä. Tarvitaan vain tahtoa.”

Sari Heinilä