Uhka lasten hyvinvoinnille

Lasten hyvinvointi on suomalaisen yhteiskunnan perusta. Lapset eivät pysty suojelemaan itseään - se on aikuisten tehtävä. Jos aikuisetkaan eivät siihen pysty, ei voida puhua hyvinvointiyhteiskunnasta. Viime päivien vakavat uutiset ovat järkyttävällä tavalla liittyneet lapsiin.

Koulukiusaaminen nousi esille kyselyssä, jonka tulokset hätkähdyttivät myös Järviseudun alueella. Yksikin kiusaaja ja kiusaamistilanne on liikaa ja yksikin kiusatuksi tulemisen kerta voi olla tuhoisa, elämänikäinen trauma. Pitkään jatkunut kiusaaminen on sitä varmasti.

Uutiset lasten seksuaalisen koskemattomuuden rikkomisesta Oulussa ja Helsingissä ovat järkyttäviä. Presidentti Sauli Niinistö totesi MTV:lle asiaan liittyen: ”Julki tulleet rikosepäilyt järkyttävät meitä täydellisellä epäinhimillisyydellään. Ne järkyttävät jokaista, jolla on rahtuakaan inhimillisyyttä. Oikeus koskemattomuuteen kuuluu niihin arvoihin, joihin yhteiskuntamme perustuu ja joita jokaisen täällä on noudatettava. On osoitettava lujuutta, jotta kykenemme entistä tiukemmin ehkäisemään pahaa. Niin varmistamme, että Suomi on jatkossakin oikeudenmukainen ja turvallinen maa.”

Lapsen oikeuksista on säädetty Suomen perustuslaissa. Suomea sitovat Euroopan ihmisoikeussopimus ja YK:n lapsen oikeuksien yleissopimus. Niissä velvoitetaan lapsen edun asettamiseen etusijalle kaikessa viranomaistoiminnassa.

Rikolliset on saatava vastuuseen ja uudet rikokset on kyettävä estämään. Ei ole vaihtoehtoa.

Sari Heinilä