Uusimmat kyläkoulut säilyvät

Kuntatalouden kipuilussa näyttää koulujen osalta olevan Alajärvellä näköpiirissä se, että uusimpien koulurakennusten koulupiirit säilyvät pisimpään. Koulurakentamiseen liittyvät kyläkamppailut olivat valtuuston arkipäivää 1990-luvun puolivälissä ja noiden päätösten vaikutus näkyy yhä nyt 2020-luvulla.

Paalijärven, Myllykankaan ja Alakylän koulupiirit, joissa koulurakennukset ovat uusimpia, näyttävät pitävän pintansa, kun taas jäljellä olevista Ylikylä on nyt lakkautusuhan alla.

Ylikylän koulupiiri on yksi kuntakokouksessa vuonna 1902 hyväksytyistä Alajärven yhdeksästä vanhimmasta koulupiiristä. Alajärven historia -kirja kertoo, että Kurejoen kansakouluaatteen tukijat kokoontuivat Sorvarin majataloon tammikuussa 1898. Kyläläiset perustivat Kurejoen yksityisen kansakoulun, joka aloitti toimintansa 17. tammikuuta 1898, ja jo helmikuussa kuntakokous hyväksyi Kurejoen Ylikylän kansakoulun kunnan oppilaitokseksi. Tuona yli sadan vuoden takaisena aikana oltiin kouluasioissa Suomessa edistyksellisiä: Vuoden 1898 kansakoulujen perustamisasetus rajoitti lasten koulumatkan viiteen kilometriin ja jos oppilaita ilmoittautui kouluun vähintään 30, niin kunnan velvollisuus oli perustaa oppilaitos viipyilemättä. Sekin on merkittävää, että vuonna 1932 köyhän kunnan koulumenot veivät 40 prosenttia kunnan taloudesta.

Ylikylän koulun kohtaloon otti valtuusto kantaa säästöohjelmassa, mutta päätöstä lakkauttamisesta ei ole tehty. Oppilaita koulussa on nyt 38 ja ensi lukukaudella 44. Lähiviikkoina asia on esillä lakkautukseen liittyvässä lapsivaikutusten arvioinnissa.

Sari Heinilä