Vahvasti jatkokaudelle

Presidentti Sauli Niinistö lähtee vahvalla kansan tuella jatkokaudelle. Presidenttiä ei haluttu vaihtaa, mikä tietenkään ei ollut yllätys, mutta kannatuksen vahvuus käy jo uutisesta. Se oli poikkeuksellisen suurta. Järviseudun alueella Niinistön prosenttiosuus annetuista äänistä on seuraava: Alajärvi 59,6, Lappajärvi 52,0, Soini 60,7 ja Vimpeli 54,9. Koko maassa Niinistö ylsi 62,7 prosentin kannatukseen, mikä on historiallinen tulos jo suoran presidentinvaalin ensimmäisen kierroksen vaalissa. Toista kierrosta ei Suomessa nyt siis tarvita.

Rauhan teema oli vahvasti esillä, kun Niinistö poikkesi vaalikierroksellaan Alajärvelle. Rauhan teema esittäytyy edelleen vaalien jälkeenkin Sauli Niinistö 2018 kannattajasivustolla.

Mikä on parasta, mitä tulevaisuus voi meille antaa? Rauhaa sotimiselta, yhteiskuntarauhaa, luonnonrauhaa – siis perustaa onnelliselle elämälle.

Kansainvälisessä kehityksessä hän näkee ratkaisevana sen, kuinka naisten asemaa kehitysmaissa kyetään parantamaan. Alaikäisten tyttöjen suojelu sekä yleinen koulutustason nosto ovat välttämättömiä ja vaikuttavia toimia, toteaa Niinistö.

Jos vaaleissa olisi menty toiselle kierrokselle, eli Niinistön äänisaalis olisi ollut alle 50 prosenttia, ja järviseutulaiset olisivat saaneet päättää, niin vaalien toisen kierroksen ehdokas olisi ehdottomasti ollut Matti Vanhanen. Hän sai äänistä Alajärvellä 13,3, Lappajärvellä 19,0, Soinissa 13,2 ja Vimpelissä 13,7 prosenttia. Väyrynen oli täällä kolmannella sijalla ja meni äänisaaliissaan kirkkaasti Laura Huhtasaaren ohi.

Sari Heinilä