Väki vähenee Järviseudulla

Etelä-Pohjanmaan Järviseudulla ja lähikunnissakin on totuttu miinusmerkkisiin lukuihin, kun puhutaan väestönkehityksestä. Ilkka-Pohjalaisen haastattelussa viime viikolla (15.1.) johtava asiantuntija Timo Aro aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:stä näki varsin synkkiä pilviä koko Etelä-Pohjanmaan yllä. Tilastokeskuksen marraskuun väestölukujen valossa Aro totesi, että pienenevät ikäluokat näkyvät varsinkin koulurintamalla alkaen varhaiskasvatuksesta ja päättyen yliopistoihin. Hän muistuttaa myös väestölukujen kerrannaisvaikutuksista.

Timo Aro toteaa: Koulutusratkaisut aiheuttavat jokaisessa kunnassa vielä paljon poliittista tuskaa ja harmia. Väestötsunami menee läpi kaikki muutkin hallinnonalat. Kerrannaisvaikutukset tulevat olemaan suuria.

Koko viime vuoden väestötilasto julkaistaan tammikuussa, mutta jo marraskuun luvuista voi tehdä johtopäätöksiä: Alajärven väkiluku laski viime vuonna marraskuun loppuun mennessä 115 henkilöllä ja oli tuolloin 9447, Lappajärvellä väki väheni 56 henkilöllä ja asukkaita oli 2941, Soinissa laskua oli 51 henkilöä ja asukkaita 2001 ja Vimpelissä laskua kirjattiin 36 henkilöä ja asukkaiden määräksi 2791.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan Suomen väkiluku kasvoi tammi-marraskuussa 10 313 henkilöllä ja oli marraskuun lopussa 5 535 605. Väestönkasvua ylläpiti muuttovoitto ulkomailta, sillä maahanmuuttoja oli 17 547 enemmän kuin maastamuuttoja. Syntyneitä oli 7 410 vähemmän kuin kuolleita.