Vanheni vain eikä naisistunut

Niin siinä kävi, että Alajärvelle valittu kaupunginvaltuusto on koko Etelä-Pohjanmaan vanhin ja siinä on prosenteilla mitattuna toiseksi vähiten naisia.

Kävi siis niin, että näillä mittareilla mikään ei muuttunut istuvaan valtuustoon nähden. Kun vaaleihin lähdettiin: tilanne oli juuri sama.

Ainoa muutos on se, että Alajärven valtuusto on vielä vuoden vanhempi. Valtuutetun keski-ikä on 55 vuotta. Valtuutetuista 17 prosenttia on naisia, loput miehiä. Alajärveä miesvaltaisempi on ainoastaan Evijärven valtuusto. Siellä on lähes käsittämätön miesvalta: 94 prosenttia valtuutetuista on jatkossa miehiä. Valtuutetuista yksi on nainen eikä ehdollakaan montaa ollut. Se on todella huolestuttava suunta. Todettakoon nyt vielä, että maakunnan toiseksi vanhimmat valtuustot ovat Teuvalla ja Ähtärissä, keski-ikä on 53 vuotta.

Soinissa valtuuston keski-ikä on 52, Vimpelissä 50 ja Lappajärvellä 49. Mitään untuvikkoja ei siis sielläkään. Koko maassa valtuutetun keski-ikä on 51 vuotta.

Keskusta onnistui säilyttämään Alajärvellä aivan selvän valta-aseman. Vertausluvuilla mitattuna nainen ylsi sentään ykkökseksi, kun Sari Palmu (kesk.) onnistui keräämään keskustaryhmässä varsin selvästi suurimman äänisaaliin. Palmun nimi on tapetilla nyt muutenkin, sillä hänellä on mahdollisuudet nousta viikonloppuna keskustan naisjärjestön puheenjohtajaksi.

Kansa on puhunut, joten pulinat pois. Mutta miksi kansa ei puhu tasa-arvon kieltä? Sitä paitsi, sen olisi pitänyt puhua aktiivisemmin. Äänestysprosentti jäi vaatimattomaksi.

JOHANNA KATAJA