Veneilemään uusin pykälin

Uusi vesiliikennelaki astui voimaan kesäkuun alussa. Lakia on kommentoitu muun muassa niin, että se nostaa veneen päällikön vastuuta ja roolia.

Järviseudun alueen venesatamat ja rantapenkereet kertovat, että vaikka tämä alue onkin pienveneseutua, niin harrastajia on paljon.

Veneitä pukkaavat vesille kalastuksen harrastajat, mutta varsinkin juhannusviikonloppuna ja kesälomien aikaan laineille lähtevät harvemmin veneilevät.

Lappajärven laineilla puhurin sattuessa ovat hyvät neuvot kalliit ja asianmukaiset varusteet välttämättömät.

Mutta pienemmilläkään järvillä ei venetapaturmista ole voitu välttyä.

Lain, joka koskee myös huviveneilyä, avainasioita esitellään muun muassa näin: ”Uusi vesiliikennelaki ajanmukaistaa ja kokoaa yhteen vesiliikenteen liikennesäännöt ja liikennemerkit. Uudistuksen tavoitteena on lisätä vesiliikenteen turvallisuutta ja vastuullista veneilyä sekä mahdollistaa vesiliikenteen automaatio.”

Lain lähtökohdaksi on otettu kansainvälinen sääntely.

Muun muassa nämä asiat laista tulee muistaa myös pienillä vesillä: Vesikulkuneuvon päällikön on huolehdittava, että vene on aiottuun matkaan ja olosuhteisiin nähden rakenteeltaan, kunnoltaan ja muilta ominaisuuksiltaan turvallinen ja veneessä olevia henkilöitä on ohjeistettu riittävällä tavalla turvallisesta veneessä toimimisesta.

Lain mukaisten varusteiden on oltava veneessä kunnossa ja helposti saatavilla. Veneessä olevilla henkilöillä on oltava kelluntavälineet puettuina sään, aallokon, vesikulkuneuvon kunnon tai muiden olosuhteiden niin edellyttäessä.

Turvallista juhannusta ja veneilyä Järviseutu-lehden lukijoille!

Sari Heinilä