Veronpalautuk- sia ja tierahaa

Eurot, niiden riittävyys ja niiden saanti, ovat kuluvan viikon puheenaihe. Järviseudun kuntien hallituksissa ja Alajärvellä jo valtuustossakin lyötiin kiinni ensi vuoden suunnitelmat ja niihin tarvittavat varat. Alajärvi on investoinut voimakkaasti ja kohteita riittää ensi vuonnakin. Uusimpana kuntalaiset saavat seurata paloaseman rakentamista Ankkurikentältä Kurejoen suuntaan, kun saman kentän keskustan puolella odotellaan monitoimihallin valmistumista.

Kaupan alalla veronpalautuspäivä ja -viikko on nähty positiivisena kannustimena joulumyyntiin. Toive on se, että veronpalautukset kiertäisivät oman pitäjän yritysten kautta takaisin yhteiseksi hyväksi.

Tästä edusta nautitaan kaupanalalla nyt viimeistä kertaa, sillä kertarysäyksellä veronpalautukset tulivat alkuviikosta viimeistä kertaa. Ensi vuonna ne maksetaan elokuusta alkaen. Koska veronpalautusta saa lähes 3,6 miljoonaa suomalaista ja heistä lähes miljoona yli tuhat euroa, on pankkitilien kolahduksella vaikutusta kauppaan.

Viikonvaihteen valtakunnallinen eurouutinen liittyi paikallisesti tierahoihin. Hallituspuolueet päättivät itsenäisyyspäivän aattona ennen joulua jaettavista ylimääräisistä avustuksista. Soini saa Möksyntien ja Karstulantien yhdistävään teollisuustiehen 400 000 euron avustuksen. Alajärven Kaartusentien kunnostukseen tulee 50 000 euroa. Rahaa myönnettiin myös vesien kunnostukseen, sillä Lappajärven Hietojanlahden ruoppaukseen ja kunnostukseen myönnettiin 100 000 euroa.

Sari Heinilä