Verot, vaalit ja isien päivä

Ensi sunnuntaina vietettävään isänpäivään matkataan kuuman ja mielenkiintoisen uutisviikon kautta. Korona on pysyvä aihe, mutta sen rinnalle ja ohikin nousevat varmasti verot ja vaalit - ei tulevat kuntavaalit, vaan siis Amerikan yhdysvaltojen presidentin vaalit. Kumpi voittaa Trump vai Biden? Amerikkalaisten suuri vaalipäivä oli eilen, jolloin kansa äänesti valitsijamiehet. Heitä tarvitaan voittoon 270 ja he antavat äänensä 14. joulukuuta. Virkavalan presidentti vannoo tammikuussa.

Järviseudulta on jo yli vuosisadan ajan ollut yksi Suomen vahvimmista ilmasilloista Amerikkaan, sillä niin paljon sinne muutettiin ja siellä käytiin 1900-luvun alkupuolella ja sen jälkeenkin. Lähes jokaisessa talossa on ollut sukulaisia Amerikassa. Ei siis ihme, että kaukaisen USA:n presidentinvaalit kiinnostavat aina myös täällä.

Vuoden 2019 verotus päättyi 31. lokakuuta ja henkilöasiakkaiden tuloverotuksen tiedot tulivat julkisiksi eilisestä alkaen.

Nyt Internet-aikana on kaikenlaista tietoa totuttu hakemaan helposti ja nopeasti. Henkilöiden verotiedot eivät kuitenkaan ole nähtävillä Internetissä kuin medioiden kautta. Laissa on rajoitettu henkilötietojen luovuttamista ja jos Verohallinto veisi tiedot Internetiin, tarkoittaisi se koko julkisten tietojen luettelon luovuttamista Internetin käyttäjille. Tiedot ovat sähköisesti nähtävillä vain Verohallinnon toimipisteissä.

Tiedot kiinnostavat ja Verohallinto luovuttaa siis henkilöiden tuloverotuksen julkisia tietoja tiedotusvälineille sähköisessä muodossa journalistisiin tarkoituksiin. Asiakkaalla on yleisen tietosuoja-asetuksen nojalla kuitenkin oikeus vastustaa tietojensa luovuttamista tähän tarkoitukseen.