Yhteishaku on meneillään

Kevät on nuorille koulunsa jättäville vaativaa aikaa. Se on suurten päätösten tekemistä ja monille myös entistä itsenäisempään elämään ja vastuunottoon siirtymistä. Yhteishaku keskiasteen oppilaitoksiin alkoi kaksi päivää sitten ja monet miettivät nyt ankarasti, mitä tehdä peruskoulun tai välivuoden jälkeen.

Tämä Järviseutu nostaa esille alueen nuoria. Lukioissa viime viikko oli riehakas ilon ja jäähyväisten, mutta myös hienostunut tanssipäivän viikko. Sekä perinteiset penkkarit että vanhojen tanssit tuottivat runsaan kuvamateriaalin julkaistavaksi.

Järviseudun ammatti-instituutin Yhteishaku-sivujen kautta esittäytyvät tänään nuoret, jotka ovat saaneet jo kokemuksia opiskelusta ammattiin Jamin toimipaikoissa. Yhteishaku ammatillisen koulutukseen ja lukioon alkoi kuluvalla viikolla tiistaina ja päättyy tiistaina 13. maaliskuuta kello 15. Opiskelemaan haetaan osoitteessa www.opintopolku.fi. Opintopolun hakuneuvonta myös auttaa hakemiseen liittyvissä kysymyksissä.

Yhteishaussa on noin 79 800 aloituspaikkaa, joista 41 900 ammatillisessa ja 37 900 lukiokoulutuksessa. Aloituspaikkoja on hieman vähemmän kuin viime vuonna.

Yhteishaku on tarkoitettu perusopetuksen päättäville ja ilman tutkintoa oleville hakijoille. Nyt on aika tutustua vaihtoehtoihin ja hakea opiskelemaan.

Tutkinnon jo suorittaneet hakevat ammatilliseen koulutukseen jatkuvassa haussa. Oppilaitokset päättävät itse jatkuvan haun aikatauluista, hakumenettelyistä ja valintaperusteista. Haku erityisoppilaitoksiin alkaa 14. maaliskuuta.

Sari Heinilä