Yksilön vastuu on nyt valtava

Suomi on tullut tilanteeseen, jossa yksilön vastuu on noussut äärimmäisiin mittasuhteisiin. Nyt ei ole lupa vastata vain itsestään, vaan omilla teolla on nyt jopa henkeä uhkaavat seuraukset myös muille. Koronaviruksen leviämisen estäminen on jokaisen henkilökohtaisesta vastuunkannosta kiinni.

Valtion asettamien rajoitusten jälkeen ei kenellekään pitäisi olla enää epäselvää, millä keinoilla koronavirusta voidaan hallita. Tästä ovat näyttönä myös ne rajoitukset, joilla taudin hallintaa on saatu onnistumaan koronan alkulähteilläkin.

Viime viikonlopun onnettomuusuutisoinnissa huomio kiinnittyi Alajärvellä sattuneeseen kahden henkilöauton kolariin, jossa osallisina oli yhdeksän henkilöä.

Jos kahdessa autossa pienessä tilassa olleet henkilöt ovat kahdesta perheestä, niin asia on kokoontumisen rajoitusten hengen mukainen. Mutta jos ääritapauksessa onnettomuudessa olevat henkilöt ovat yhdeksästä eri perheestä, eikä autoilu ole ollut välttämätöntä, niin tällainen kokoontuminen vahvistaa koronaepidemian leviämisen riskiä myös Alajärvellä ja Järviseudulla.

On paljon asioita, joiden toivomme lähiviikkoina ja kuukausina toimivan. Toive on, että terveydenhuollon ja kaupan henkilöstö pysyy terveenä ja voi turvata alueen välttämättömät toimet. On ratkaisevan tärkeää, että sairaankuljetuksen ja pelastuslaitoksen henkilöstö pystyy jatkamaan työtään.

Jokainen nuori tai iäkäs, lapsiperhe tai yksinasuja voi omalla vastuullisella toiminnallaan estää jopa henkeä uhkaavan tartuntavaaran. Sivistynyt kansa osaa ottaa kopin tästä suuresta vastuusta.