Erasmus-vierailu vei Alajärveltä Portugaliin - tammikuussa luvassa on vastavierailu

Joukko Alajärven yläkoulun kansainvälisyyskerholaisia lähti juuri ennen syyslomaa opettajineen Portugalin pieneen kaupunkiin nimeltä Ponte De Sor.

Matka kuului EU:n rahoittamaan Erasmus+ -ohjelmaan Change, jossa koulumme on nyt toista vuotta mukana.

Aiheenamme on kulttuuriperintö ja ravitsemus. Joka maalla on oma erityinen aiheensa. Portugalia varten teimme sanat portugalilaiseen kansanlauluun, joka opeteltiin ja esitettiin matkan lopussa kuudella kielellä. Kielet olivat portugali, kreikka, kroatia, espanja, suomi ja kertosäe englanniksi.

Majoituimme kaikki omissa perheissä ja tutustuimme kaupungin ja kulttuurin ihmeisiin: kiersimme kaupungin nähtävyyksiä, söimme paikallisia ruokia ja tutustuimme portugalilaiseen kouluelämään.

Portugalista löytyi Suomesta poikkeavia kulttuuritapoja. Esimerkiksi kotien sisällä pidettiin kenkiä jalassa, ruokavälit olivat pitkiä ja kahdeksalta illalla oli aina tuhti illallinen. Aamuisin saatoimme syödä jopa suklaakakkua. Kaikki rakennukset olivat aidattuja ja pihat olivat hyvin pieniä.

Suomen vettä opimme arvostamaan, sillä Portugalin kraanavesi maistui kloorivedeltä. Tutustuimme moniin ihaniin ihmisiin, joita tulemme kaipaamaan. Majoitamme tammikuussa ne nuoret, joiden perheissä vietimme yöt.

Matka oli ikimuistoinen.

Teksti: Aino Rentola, Helmiina Kuoppa-aho, Mariella Haapa-aho, Hilja Peltokangas ja Elle-Olivia Sivula