Lukijapostia: Plevna/Pleuna/Leunanloukko-nimen historia kiinnostaa

Olisi hauska tietää, miten Plevna päätyi Alajärven yhdeksi paikannimeksi. Olisiko joku Tampereen Finlaysonin työväestä muuttanut Alajärvelle 1800-luvun loppupuolella?

Innostuin äsken lukemaan kirjan ”Sydänmaa (nykyinen Lehtimäen Länsikylä) eläväksi”. Edesmennyt isäni Lauri on sieltä kotoisin, Perkkiöstä siis. Mielenkiintoinen kirja. On vain jostain syystä se suunta jäänyt vieraaksi. Lapsuudenkotini on pari kilometriä Kaarankajärvestä Kuortaneen kirkolle päin, josta isäni löysi puolison 30-luvun alussa. Lapsuudessani 1953-59 Leunanloukosta kyllä puhuttiin, mahdollisesti joku oli siltä suunnalta löytänyt isännän tai emännän.

Kirjassa vilahtaa muutaman kerran Plevnan kylä ja ihmettelin mikä se on. Googlasin ja mittalaitoksen paikkatiedossa on samalla sivulla termit Plevna ja Pleuna, kun taas eivät Wikipedian mukaan ole kyliä eikä edes paikannimiä. Sitten kumminkin välähti. Kyllä kotona joskus puhuttiin Saukonperästä ja Leunanloukosta. Sehän se täytyy olla.

Sen verran toimittajaintoa vielä on, vaikka eläkkeellä olenkin, että sain selville että Bulgarian Plevnassa (nyk. Pleven) käytiin Venäjä-Turkin sodan tärkeitä taisteluja vuonna 1877. Neljännen yhteenoton jälkeen Venäjän joukot saivat kaupungin vallattua Turkin Osman Passalta, joka antautui. Päätä häneltä ei leikattu, vaan pääsi kotimaahansa häviöstä huolimatta jonkinlaisena sankarina.

Tampereen Finlaysonin alueen yksi tehdasrakennus sai nimen Plevna, kun kuulemma tehtaan miehiä oli ollut sotimassa kyseisessä taistelussa, Venäjän puolella oletan! Rakennuksessa oli Euroopan suurin kutomo, 1300 kutomakonetta, ja se oli valaistu Edisonin uusilla hehkulampuilla.

– Se, että rakennuksessa on nyt Finnkinon elokuvateatteri ja Plevna-niminen tsekkiravintola, liittyvät siis vain välillisesti Bulgariaan, kyse on rakennuksen nimestä.

Mutta tosi mielenkiintoista olisi tietää nimen päätyminen Alajärven yhdeksi paikannimeksi. Olisi hauska jos joku asiasta tietäisi.

Jouko Perkkiö, toimituspäällikkö emeritus, Kerava