Valtuustoaloite Ukonmäeltä: Huoli saattohoidosta ja autojen paikoituksesta

Pitempään seurattuani Alajärven sairaalan toimintaa vuodeosastolla, omaiseni siellä oltua kuolemaansa saakka, olen huolissani seuraavista asioista.

Saattohoito on potilaalla vasta viimeisinä elinpäivinään ja tunteinaan, jolloin omaiset tai omainen haluaa olla läsnä loppuun saakka lähtevän rinnalla. Tämä tärkeä viimeisten hetkien aika häiriintyy tosi pahasti, kun ollaan kahden tai useamman hengen huoneessa.

Se ei ole hyväksi lähtevän omaisille eikä viereisellä petillä oleville. Viereisellä petillä olevalle saattaa tulla vierailijoita, joskus useampikin, ja kun poislähtevän vierellä on omat omaiset vaikean asian edessä, ei asia saisi missään tapauksessa olla näin.

Vaikka sairaalaan tehtiin mittava remontti äskettäin, olisi toivonut, että samassa yhteydessä olisi paneuduttu siihen, että olisi ainakin yksi saattohoitohuone. Tämä on ikävä puute.

Toinen valitettava asia on sairaalan ulkopuolella. Aika ajoin vierailijoitten autot eivät sovi piha-alueelle ja mikä pahinta, osa autoista oli parkkeerannut oven eteen, josta ruumisauto noutaa vainajan.

Mielestäni nämä edellä mainitut asiat eivät ole ainakaan rahallisesti suuria, mutta tärkeitä ja onhan niilläkin merkityksensä meidän sairaalapalveluiden tasoon ja maineeseen.

Alajärvellä 29.4.2019

Kauko Ukonmäki (kesk.)