Virtuaalitapaaminen päätti Erasmuksen Alajärven yläkoululla: ”Tykkäsin tosi paljon ja sain uusia kavereita”

Alajärven yläkoulu on osallistunut EU:n Erasmus-oppilasvaihto -ohjelmaan vuodesta 2004 lähtien.

Nyt päättynyt C.H.A.N.G.E (2018-21) käsitteli kulttuuriperintöä ja ravitsemusta. Koronan takia viimeinen vierailu Kreikkaan toteutui viime kuussa virtuaalisesti, jossa koulu esitteli meille ruokakulttuuriaan, antiikin upeaa perinnettään ja aakkosiaan.

Teimme yhteisen keittokirjan. Kukin koulu esitteli omia tuotoksiaan, kuvia ja videoita aiemmista vierailuista.

Onneksi muut vierailut toteutuivat. Projektin vetäjämaa Kroatiassa tutustuimme paikalliseen kalastajaveneeseen ja -kulttuuriin, Espanjan Valenciassa osallistuimme isoon perinnejuhlaan (Fallas), Portugalissa teimme yhteisen eurohymnin paikallisen laulutavan pohjalta ja Suomessa teimme yhteisen Kalevala-aiheisen sadun Euroopasta.

Kukin koulu esitteli omaa kulttuuriaan ollessaan vierailun isäntänä. Koulumme järjesti silloin kansainvälisyysviikon monipuolisine ohjelmineen koulussa ja vapaa-ajalla. Sauna, avanto, makkaranpaisto, jopa revontulet järjestettiin. Mielestämme viikko toteutui mainiosti.

Viisi oppilasta pääsi mukaan kullekin reissulle asuen perheissä ja vastavuoroisesti majoitti vieraat Suomessa.

Oppilaiden kommentteja:

– Erasmusviikko Alajärvellä oli mahtava ja tutustuin eri tasolla ihmisiin kuin mitä millään turistilomalla olisi ikinä ollut mahdollista. Harmi, ettei Kreikkaan päästy. Virtuaalitapaaminen alkukangerteluineen meni ihan hyvin, vaikka opettajat olivatkin siinä aika isossa roolissa. Parasta oli nähdä vanhoja kavereitamme. Koko projektissa opin paljon sekä vieraista että omasta kulttuurista. Projekti oli kaiken kaikkiaan tosi ihana ja hyödyllinen, enkä kadu osallistumista, vaikka en matkalle päässytkään, toteaa projektissa alusta loppuun toiminut Olivia Niukkanen, 9. lk.

– Olisi ollut iso virhe jättäytyä pois tästä projektista. Tykkäsin tosi paljon ja sain uusia kavereita, sanoo Akseli Kantola, 9. lk, joka ei ollut matkalla, mutta mukana alusta loppuun.

– Oli kiva oppia tuntemaan uusia ihmisiä, uusia kulttuureja. Oli ihan eri yöpyä paikallisessa perheessä kuin hotellissa, sanoo Isabel de Silva lukio, 1. lk.

– Koko projekti oli aivan huippujuttu. Oli mahtavaa tutustua uuteen maahan, sen ruokaan, kieleen ja arkielämään. Uudet kaverit, iloitsevat Hilja Peltokangas ja Elle Sivula, 9. lk.

– Tosi kivaa oli, vaikka jäikin omalta osaltani lyhyeksi, sanoo Vilma Rullpakka lukio, 1. lk.

– Opettajille projekti tiesi paljon lähes palkatonta työtä, mutta oli sen arvoista samoista syistä kuin oppilaillekin, toteaa Pekka Kylkilahti, joka toimi Alajärven yläkoulussa projektin koordinaattorina.

PEKKA KYLKILAHTI