Uutiset

Kuun vaiheilla on oma voimansa: vaikutuksia jopa ikkunoiden pesuun ja perunanistutukseen

story-image
Kuva: Pekka Rajala ja Eeva-Liisa Kulju
  • Miianella Herrala

Mistä se vanha kansa tiesi milloin on otollisimmat päivät kasvien istutukseen, rakennuspuiden kaatamiseen ja leivän leipomiseen? Vastaus kuuluu: kuusta ja kuun asemasta maahan nähden.

Tuo tieto elää edelleen, mutta se ei ole enää kaikkien muistissa. Useimmat meistä ovat kuulleet kaikenlaisia sanontoja, mitä esimerkiksi kenenkin nimipäivänä pitäisi tehdä tai minkä tekemistä välttää: Kustaa perunat maahan heittää (6.6.) ja Matti viimeiset ylös ottaa (21.9.).  

Nimet toimivat muistin tukena, mutta syy näiden askareiden tekoon möllöttää taivaalla. Töitä ja projekteja voi tottakai tehdä milloin tahansa, mutta oikea ajoitus saattaa tuottaa yllättävän hyvän ja hedelmällisen lopputuloksen. 

Järviseudun Omaishoitajat ry järjesti Vimpelin Oivalassa Piia Hintikaisen vetämän luennon kuun vaikutuksesta puutarhanhoitoon ja terveyteen kansanperinteen mukaan.

Kuortaneella asuva Hintikainen innostui asian tutkimiseen siskonsa Petra Hintikaisen kanssa kuusi vuotta sitten ja molemmat ovat kirjoittaneet aiheesta kirjoja ja pitävät luentoja kiinnostuneille.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Eläinradan merkit

– Kuun vaiheilla on oma voimansa. Kasvava eli yläkuu voimistaa, vahvistaa ja on otollista aikaa kaiken uuden aloittamiselle tai istuttamiselle. Asiat pyrkivät ylöspäin, Piia Hintikainen kertoi.

Hintikainen valisti, että kasvi asemoi itsensä aina kuun asennon mukaan.

– Vähenevä eli alakuu taas on hävittämisen, siivouksen ja asioiden lopettamisen aikaa. Silloin kasvien voima suuntautuu alaspäin ja juuristoon maan alle.

Alakuun aikaan kannattaa istuttaa maan alla hedelmää kasvattavat kasvit, kuten perunat. Täydenkuun vaikutus on voimakkaimmillaan parin vuorokauden ajan ja se taas on vahvojen energioiden aikaa.

– Hedelmällisyys ja luovuus ovat huipussaan, ihmisen keho on täysimmillään ja tämä energia voi myös valvottaa, kertoi Hintikainen.

– Kuu herkistää kehon eri alueita, riippuen siitä missä eläinradan merkissä kuu on. Jokainen merkki osuu kuukauden ajanjaksoon noin kerran. Näitä merkkejä ei tarvitse muistella ulkoa, vaan avuksi on tehty kuukalentereita, joihin on merkitty kuun asennot sekä lueteltu toimia ja tehtäviä, joita juuri niinä päivinä kannattaa tehdä.

Hintikaisen mielestä näitä asioita kannattaa kokeilla.

– Moni on hämmästynyt miten erilaiseen lopputulokseen on päätynyt kuukalenterin neuvoja seuratessaan, kertoi Hintikainen.

Ajoitusvinkkejä kevääseen:

Tuuheuttava hiustenleikkuu: 31.3.–2.4.

Ikkunoiden pesu: 7.–9.5.

Kurja viikko, älä istuta mitään: 12.–19.5.

Paras perunanistutus: 6.6.

Rikkaruohojen kitkentä: 18.6.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli