Uutiset

Matti Väänänen jättää Jamin – Uuden rehtorin haku alkaa lähiaikoina

Jamin Robocont eli rekan konttiin rakennettu robotiikan oppimisympäristö kiertää alueen oppilaitoksia ensi vuonnakin. 
Se ilahduttaa Matti Väänästä.
Jamin Robocont eli rekan konttiin rakennettu robotiikan oppimisympäristö kiertää alueen oppilaitoksia ensi vuonnakin. Se ilahduttaa Matti Väänästä.
Kuva: Saila Collander

Järviseudun ammatti-instituutin Jamin rehtori Matti Väänänen tyhjäilee näinä viikkoina pöytäänsä talossa, jota on luotsannut kuusi mielenkiintoista ja kehitysaskelten siivittämää vuotta.

Uusi työ Jokilaakson koulutuskuntayhtymän Jedun johtajana Pohjois-Pohjanmaalla alkaa kesäkuun alussa.

Jamin vs. rehtoriksi siirtyy Lappajärven toimipisteen koulutusalajohtaja Ilkka Ylinen.

Rehtorin virka on tavoitteena laittaa auki toukokuun puolivälissä, ja uusi rehtori toivotaan valittavan nopealla aikataululla.

Mielenkiintoiset haasteet saivat hakeutumaan Jamille

Kun Väänänen tuli Jamille, hän kertoi lehtihaastattelussa hakeutuvansa sinne, missä on mielenkiintoista hommaa.

Mikkeliläisjuurinen tekniikan tohtori oli siihen mennessä työskennellyt muun muassa opettajana ja tutkijana Hämeen ja Turun ammattikorkeakouluissa ja Tampereen teknillisessä yliopistossa, hän oli

työskennellyt Otavan opiston johtajana, kirjoittanut noin 60 julkaisua ja rakentanut kansainvälisiä verkostoja oppilaitosten välille.

Toisen asteen ammatillisen oppilaitoksen vetämisestä hänellä ei sen sijaan ollut kokemusta.

Yhteistyö keskeistä tulevaisuudessakin

Työelämän ja koulutuksen tiivis yhteistyö on Väänäsen mielestä se pohja, jolle ammatillinen koulutus tulee rakentaa ja jota tulisi edelleen syventää.

Jamille työelämälähtöisyyttä on saatu viime vuosina lisää, kun kone- ja tuotantotalouden opintoyksikkö siirrettiin teollisuusyritysten yhteyteen Vimpeliin.

– Siihen ovat tyytyväisiä niin opiskelijat, opettajat kuin yrityksetkin. Vaikka aluksi muutosta varmasti epäiltiinkin, vanhaan ei haluaisi palata kukaan.

Muita isoja uudistuksia ovat muun muassa kokkikoulutuksen jalkauttaminen yrityksiin, Alavuden rekrytointimallin kehittäminen sekä työnalla oleva ralliautoasentajakoulutus.

Yhteistyö yritysten kanssa on sujuvaa.

Väänänen kannustaa yrityksiä edelleen heittämään rohkeasti omia ideoitaan ja toiveitaan oppilaitokselle.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kansainvälinen toiminta aikaansa edellä

Jamille tullessaan Väänänen ei vielä tiennyt, että oppilaitos oli pitkään rekrytoinut opiskelijoita Venäjän Karjalasta – jo silloin, kun sen merkitystä ei ollut oivallettu. Siitä hän nostaa edeltäjilleen hattua.

Oppilaitosten kansainvälisten yhteyksien rakentaminen on ollut hänelle aina tärkeää, ja Venäjän-yhteistyön kehittämisellä ja vakiintuneiden toimintamallien luomisella onkin ollut keskeinen rooli hänen työssään.

Opiskelijamäärään suhteutettuna Jami on epäilemättä kansainvälisimpiä toisen asteen ammatillisia oppilaitoksia Suomessa.

– Mikään suomalainen paikkakunta ei pysty ratkaisemaan työvoiman riittävyyttä ilman työperäistä maahanmuuttoa, hän painottaa.

Kiinnostus tekniikkaan herätettävä aikaisin

Väänänen kantaa suurta huolta siitä, miten uudet teknologiat tuodaan konkreettisesti näkyville koululaisille, opiskelijoille ja suurelle yleisölle.

Kiinnostuksen herättely alaa kohtaan täytyy hänen mielestään aloittaa peruskoulussa, mielellään alaluokilla.

Jamin Robocont eli rekan konttiin rakennettu robotiikan oppimisympäristö on onnistunut esimerkki tästä työstä. Robocont-hanke on saanut vuoden jatkorahoituksen, ja oppimisympäristö jatkaa kulkuaan vielä ensi lukuvuoden ajan.

Väänänen on ideoija, joka haluaa rohkaista myös muita toteuttamaan visioitaan ja kehittämään uutta.

Tästä yksi esimerkki on Jamilla kehitetty Suomen ensimmäinen E-Sport-liiketoiminnan opintokokonaisuus. Nyt sellaisia on Suomessa 18.

– Jos ajatellaan, että kaiken uuden pitäisi olla kerrasta valmista, ei päästäisi tekemään mitään. Pitää uskaltaa heittäytyä ja tehdä, joskus pilke silmässä hullultakin tuntuvia juttuja. Saunalautta Jamitar lienee siitä yksi esimerkki.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli