Aitoa leiri-iloa Kädentaidot- ja LuontoOn-kesäleirillä Alajärvellä

Alajärven 4H-kellarilla järjestettiin 12.-16.7. yhdistetty Kädentaidot- ja LuontoOn-kesäleiri. Leirillä tehtiin käsillä ja tutustuttiin lähiluontoon. Leiriläiset taiteilivat, askartelivat ja värittivät sekä hakivat inspiraatiota taiteiluun lähiluonnosta. Leirillä seikkailtiin lähimetsässä, jossa aistittiin ja ihmeteltiin luontoa.

Leirin kädentaidoista vastasi 4H:n kesätyöntekijä Isabella Mattsson. Intohimo kädentaitoihin Isabellalla on syntynyt kuvataidekoulussa. Isabellan ohjauksessa leiriläiset maalasivat mielimaisemia, askartelivat jäätelöaiheisia kirjamerkkejä ja tekivät avaimenperiä. Leiriläisistä kuoriutuikin taitavia taitelijoita, joiden hienoista kättentöistä ei mielikuvitusta puuttunut.

LuontoOn-hankkeen hanketyöntekijä Mari Kaunisto tutustutti leiriläisiä lähiluontoon. Leiriläisten tehtävänä oli mm. etsiä jotain pehmeää, kovaa, karheaa, sileää, tuoksuvaa ja jotain pistävää. Metsiköstä löytyikin monenlaisia luontonäytteitä ihailtavaksi ja tutkittavaksi suurennuslaseilla. LuontoOn-teemaan sopivasti leiriläiset tekivät käytännöllisiä askarteluita luonnon- ja kierrätysmateriaaleista. Leiriläisten käsissä syntyi mm. kynätelineitä vessapaperirullista ja kivistä taiteiltiin ovistoppareita.

Leirillä puuhattiin myös paljon muuta ja erityisen suosittua oli keppihevosrata. Leiriläiset hyppivätkin posket punaisena ja tekivät hienoja loikkia esteiden yli. Leirin päätähdiksi leiriläisten lisäksi pääsivät leppäkertut. Niitä nimittäin riitti leiriläisten ihmeteltäväksi tänä kesänä runsain määrin.

LuontoOn-leiri on osa LuontoOn-hanketta, mikä on Aisaparin rahoittama hanke. LuontoOn-hankkeen tavoitteena on lisätä lasten ymmärrystä luonnon monimuotoisuudesta ja suojelemisesta sekä vahvistaa luontosuhdetta. Hankkeessa toteutetaan luonnontutkimiseen tarkoitetut reput, jotka ovat lainattavissa myöhemmin syksyllä Alajärven ja Lehtimäen kirjastoista.

MARI KAUNISTO