Alajärvellä alkaa maatalousyrittäjien valmennus monimuotokoulutuksena syksyllä

Erityisesti sukupolven- ja omistajanvaihdosta suunnitteleville maatilan jatkajille sekä maatalousalalle aikoville suunnattu Maatalousyrittäjävalmennus alkaa Alajärvellä syyskuussa.

Koulutus toteutetaan monimuotokoulutuksena Järviseudun ammatti-instituutin Alajärven toimipisteessä syyskuusta huhtikuuhun välisenä aikana. Koulutukseen sisältyy lähiopetusta 30 päivää, joka toteutetaan perjantaisin ja lauantaisin parin viikon välein.

– Maatalousyrittäjävalmennuksen tavoitteena on antaa hyvät valmiudet toimia itsenäisenä yrittäjänä maaseudulla. Koulutuksen aikana laaditaan mm. oman maatilan liiketoimintasuunnitelma, käydään läpi maatilan kirjanpitoa ja verotusta, tukijärjestelmää, kasvi- ja metsätuotantoa, maatalousteknologiaa sekä tehdään yritysvierailuja, kerrotaan Jamin tiedotteessa.

Kun maatila siirtyy jatkajalle tai uudelle omistajalle, täytyy hänen hankkia nuoren viljelijän aloitustukeen vaadittava koulutus viimeistään 36 kuukauden kuluessa tuen myöntämisestä, ellei ammattitaitovaatimus täyty tuen myöntämishetkellä.

30 osaamispisteen laajuinen Maatalousyrittäjävalmennus täyttää Ruokaviraston määrittämät ehdot koskien nuoren viljelijän aloitustukea sekä investointitukea.

Nuoren viljelijän aloitustuen tarkoituksena on helpottaa sukupolvenvaihdoksia ja kannustaa uusia viljelijöitä ryhtymään alalle. Tukea voi hakea esimerkiksi henkilö, joka aloittaa tilanpidon ensimäistä kertaa ja on alle 41-vuotias. Investointitukien päätavoitteena on maatalouden toimintaedellytysten ja kilpailukyvyn kehittäminen. Tukea voi hakea viljelijä, joka elinkeinonaan ryhtyy harjoittamaan maatilalla maataloutta, omaa riittävän ammattitaidon ja on täyttänyt 18 vuotta.