Tilaajalle

Alajärveltä kotoisin oleva hiihtäjä Juuso Mäkelä saa mainion näytönpaikan lauantaina Rukan maailmancupissa

Suomi sai nimetä viikonlopun maailmancupin kisaan Rukalla niin naisissa kuin miehessä kuusi urheilijaa maajoukkueisiin, neljä urheilijaa kansalliseen ryhmään ja kaksi urheilijaa U23-kiintiöön.

Kansalliseen ryhmään nimettyjen urheilijoiden joukossa on Juuso Mäkelä. Luonnollisesti Mäkelä on tyytyväinen. Hänellä on aiemminkin ollut maailmancupin edustuksia, mutta ei koskaan ennen näin syksyllä Rukalla, vaan vasta keväällä Lahdessa.

Hän hiihtää lauantaina perinteisen 15 kilometriä, joka jatkuu sunnuntaina vapaan takaa-ajolla. Mäkelä on perinteisellä vahvempi, joten lauantai on hänelle se tärkeämpi kisapäivä.

Harjoituskausi sujui Mäkelältä hyvin, samoin kauden ensimmäiset kisat. Kisakausi alkoi aiemmin marraskuussa Olokselta ja jatkui sieltä Taivalkoskelle.

Mäkelän suunnitelma oli alun perinkin matkata Taivalkoskelta yhdessä kihlattunsa Katri Lylynperän kanssa Rukalle. Lylynperä hiihtää naisten maajoukkueessa. Urheilijavalinnat ilmoitettiin maanantaina, joten Mäkelä oli jo valmiiksi pääkallopaikalla.

Joukkue siirtyi keskiviikkona niin sanottuun koronakuplaan samaan hotelliin. Siellä kaikilla pitää olla negatiivinen koronatesti alla.

Kaikki valinnat hiihdon ehdoilla

Mäkelä on hiihtänyt ammattimaisesti kilpaa jo 10 vuotta. Motivaatio on säilynyt.

– Toivotaan, että tänä talvena aletaan keräämään vähän parempia sijoituksia. Täytän keväällä 28, joten mukava olisi jo tulosta tehdä, hän pohtii.

Joka tapauksessa hän on optimistinen, sillä kaikki on sujunut alkukaudella niin hyvin. Kauden päätavoitteet ovat SM-hiihdoissa: Imatralla tammikuussa hiihdettävällä perinteisen 15 kilometrillä ja keväällä Rovaniemellä perinteisen 50 kilometrillä.

Rukan edustustehtävä on mainio bonus, jota Mäkelä ei ollut vuosiohjelmaansa punakynällä samalla tavoin merkannut kuin SM-kisoja.

– Sitten on vielä SM-viestit. Pohti Ski Teamilla hyvä joukkue ja toivon pääseväni ykkösjoukkueeseen.

Mäkelä on saanut rakennusinsinöörin opinnot aivan loppusuoralle. Opinnäytetyön aloittamista hän on lykännyt, jotta saattoi tämän syksyn keskittyä täysillä hiihtoon.

Mäkelä ja Lylynperä ilmoittivat kihlauksestaan viime keväänä.

– Teemme hiihdon ehdoilla valintoja tällä hetkellä. Motivoimme toinen toisiamme, Mäkelä pohtii.

Suuri haaste on se, että elämässä pitää välillä olla muutakin yhdistävää kuin hiihto. Mäkelä sanoo nollaavansa päätään sekä oman alansa töillä että metsätöillä Alajärvellä.

Pariskunnalla on myös koira, joka kulkee kotimaan kisamatkoilla ja vaatii oman huomionsa.

– Nautin hiihtämisestä joka päivä, harjoittelu on mukavaa, Mäkelä iloitsee.

Mäkelän päämatka 15 km (p) hiihdetään Rukalla lauantaina 27.11. kello 11.15. Takaa-ajo sunnuntaina 15 km (v) kello 13.30 alkaen.

JOHANNA KATAJA