Tilaajalle

Alajärven monitoimihalli on vihitty - nyt on käyttäjien vuoro ottaa halli omakseen

Enää ei tarvitse Alajärvellä haikailla mitat täyttävän liikuntahallin tai ison messutilan perään. Niin moneen uusi monitoimihalli tulee käyttäjien toiveiden mukaan taipumaan.

Hallin monipuoliset mahdollisuudet näkyivät heti vihkiäispäivänä. Juhlassakin kuultiin niin musiikkia kuin nähtiin liikuntaa. Kun kutsuvieraat lähtivät, oli koko kansan vuoro vallata sali avoimien ovien päivässä.

Vihkiäistilaisuus piti sisällään paljon puhetta kaupunkiin pitkään kaivatun hallin yhteydestä elinkeinoelämään.

Elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk.) otti tämän puheeksi monen muun tavoin juhlapuheessaan.

– Kaikenlaisella liikkumisella edistetään yksilön terveyttä, mutta kasvatetaan myös kaupungin vetovoimaa ja asukkaiden viihtyvyyttä. Näin ollen monitoimihalli luo samalla myös työllistymisvaikutuksia sekä lisää paikkakunnan elinvoimaa, Kulmuni totesi.

Samanlaiset ajatukset oli vs. maakuntajohtaja Antti Saartenojalla. Hän huomautti, että ihmiset kaipaavat nykyään yhteisöllisyyttä, kasvokkain kohtaamista ja yhdessäoloa.

– Logiikka menee niin, että missä ihmiset haluavat olla ja olla onnellisia, sinne myös syntyvät työpaikat.

Hän uskoi Alajärven kehittyvän yhä enemmän tähän suuntaan.

– Parhaat asiat elämässä, niin arjessa kuin juhlassa, koetaan usein kaverin kanssa. Tätäkään hallia ei olisi pystyssä ilman yhteisöllisyyttä, huomautti ministerikin.

Vapaassa sanassa puheenvuoron käytti valtuutettu Jaakko Aho (kesk.).

Hän oli juhlahetkessä mielissään.

– Kuntalaisten 30 vuoden odotus on ohi, tästä hyötyy koko Järvi-Pohjanmaa, hän tiivisti varmasti monen mielessä olevia tuntoja.

Positiivisia merkkejä on ilmassa. Se kävi ilmi heti valtuuston puheenjohtajan avauspuheenvuorossa. Luokanopettaja, Antti Joensuu (kesk.) kertoi, millaisia juttuja lasten suusta oli ensikäynnillä monitoimihalliin kuultu.

– 7.-luokan parkour-ryhmäläinen, totesi ovesta sisäänastuessaan täysiin valoihin: ”Tämähän on kuin Seinäjoella”. Kai siitä pitää olla iloinen, jos luulee olevansa Seinäjoella, vitsaili Joensuu.

Toinen nuori kävijä epäili jopa, että ollaan ulkomailla.

Ministeri otti puheessaan kantaa seutukuntakaupunkien merkitykseen laajemmin.

Alajärven hän mainitsi olevan yksi noiden aktiivisten kaupunkien joukossa. Seutukuntakaupunkien roolia ei hänestä pidä väheksyä.

Hän muistutti niiden olevan koti noin miljoonalle ihmiselle ja noin 60 400 yritykselle.

– Ne muodostavat ympärilleen luontaisen työssäkäynti- ja asiointialueen. Voidaan myös sanoa, että seutukaupungit ovat teollisen Suomen kivijalka.

Elinvoimaisuuden säilyttämiseksi on tehtävä työtä, huomautti valtuuston puheenjohtaja Joensuukin.

– Koko Suomessa syntyvyys on laskenut 25 prosenttia kymmenen vuoden aikana. Nämä muutokset kyllä haastavat Suomen kuntia ja Alajärveä siinä mukana.

Hän sanoi toivovansa, että halli tuo Alajärvelle monipuolista yhdessäolon iloa.

– Mikä voisi olla tänä päivänä sen parempi tavoite saavutettavaksi? Lopputulos on erittäin hyvin onnistunut. Tämä on saavutettu laajalla yhteistyöllä.

Alajärven kaupunki on tehnyt viime vuosina noin 18 miljoonan investoinnit liikuntapaikkoihin. Monitoimihalli viimeistelee rakennusprojektit. Rakennuksen hinnaksi tuli 4,9 miljoonaa euroa.

Peab oli pääurakoitsija ja yhtiön toimitusjohtaja Mika Katajisto huomioi puheenvuorossaan nykyään niin paljon puhutun sisäilman. Hän totesi, että asia on ollut erityistarkkaillussa koko tämän rakentamisprojektin.

Halli tulee kovaan käyttöön. Ensimmäinen yleisötapahtuma avajaisten jälkeen on jo huomenna lauantaina, kun Alavoli pitää siellä ”Naisenergian latauspäivän”.

Ensi vuonna on luvassa ainakin kahdet isot messut.

 

FAKTA

Alajärven monitoimihalli

Rakennuksen on suunnitellut alajärveläinen arkkitehti Jyrki Tuomela. Ensimmäiset suunnitelmat hän laati vuonna 2015.

Hallin hinnaksi tuli 4,9 miljoonaa euroa. Kaluste- ja välinehankintoihin käytettiin 250 000 euroa.

Hallissa on tarjolla esimerkiksi yleisurheilun talviseen harjoitteluun heittohäkki, pituushyppypaikka ja 60 metrin juoksusuora.

Hallin saa jaettua kolmeen osaan. Sen korkeus mahdollistaa esimerkiksi kansalliset lentopallopelit.

Katsomossa on istumapaikat 400:lle. Kaikkiaan tiloissa saa olla 1 260 henkilöä. Hallissa on 3 066 neliötä.

Urheilun lisäksi laskeutuvalla lavalla ja esiripulla varustettu halli mahdollistaa tilan muuttumisen monenlaisiin tilaisuuksiin, esimerkiksi konserttien järjestämiseen.

 

Teksti: Johanna Kataja

Lisää aiheesta