Tilaajalle

Mitä jos Alajärvellä olisi julkinen taidemaamerkki, kuten Oulussa poliisipatsas tai Seinäjoen horsma? - museon johtaja Elina Alkio puhuu prosenttiperiaatteen puolesta

Nelimarkka-museo on koko Etelä-Pohjanmaan taiteen vastuumuseo.

Museon johtaja Elina Alkio toteaa, että museon viranomaistehtävää ei aina vielä muisteta.

– Vuonna 2020 Nelimarkka-museosta tuli maakunnan taiteen vastuumuseo. Tehtävään kuuluu asiantuntijuus, yhteistyöverkostojen ja digitaalisten palveluiden kehittäminen sekä kuntien tai taiteilijoiden auttaminen taideasioissa, Alkio toteaa.

Tehtävään kuuluu myös alueen kuntien taidekokoelmien kartoittaminen.

– Museota ei aina nähdä viranomaisena niin kuin muita viranomaisia.

Vastuumuseon roolissa Nelimarkka-museo on lähestynyt kuntia tiedottaakseen palveluista, esimerkiksi miten taidetta kannattaa hankkia, miten prosenttiperiaate toimii, mitkä ovat hyvät periaatteet julkisen taiteen säilyttämisessä, jotta ne pystyvät hyvinä.

Vastuutaidemuseon tehtäväkenttä on laaja.

– Yleisölle elämysten välitys, tutkimus ja kokoelmien säilyttäminen ovat keskeisiä. Kulttuuri- ja taideperinnön säilyttäminen ja tallentaminen on yksi osa-alue. On tärkeää, että taidevarallisuutta hoidetaan niin, että teokset säilyvät tulevillekin sukupolville.

Museot tekevät myös tutkimusta ja lakisääteiset tehtävät edellyttävät tiettyä määrää ammattimaista henkilökuntaa.

Nelimarkka-museossa, joka vastaa myös Nelimarkan huvilan ja Villa Väinölän toiminnasta, on tällä hetkellä museolehtorin virka järjestetty sijaisvoimin edellisen museolehtorin siirryttyä syksyllä uusiin tehtäviin.

Julkinen taide voi olla myös käytännön läheistä

Muraalit sopivat ja luovat vetovoimaa myös maaseutukaupunkeihin.

Alkio kannustaa myös Alajärven kaupunkia miettimään julkisen taiteen monia mahdollisuuksia ja taiteen hankkimisen prosenttiperiaatetta.

– Toivon, että Alajärvelläkin olisi prosenttiperiaate, eli kun kaupunki tekee uuden rakennuksen, niin hankittaisiin juuri siihen tilaan tarkoitettua taidetta. Se luo viihtyisyyttä ja tuo työtä taiteilijoille, toteaa Alkio.

Prosenttiperiaate tarkoittaa, että vähintään yksi prosentti rakennuskustannuksista käytetään taiteeseen, olkoon kyseessä sitten uudis- ja ympäristörakentaminen tai saneeraus.

Huomiota saaneina julkisen taiteen esimerkkeinä Alkio mainitsee muun muassa Oulun poliisipatsaan tai Seinäjoen torin värikkään Horsman.

– Julkinen taide voi toteutua myös käytännöllisissä ratkaisuissa, myös penkki voi olla samalla taideteokseksi suunniteltu.

Muraalit, eli seinämaalaukset, hän toteuttaisi kerrostalojen seiniä pienemmässäkin kohteissa.

– Esimerkiksi alikulut ovat yksi mahdollisuus.

Niin kaupungin kuin yksityistenkin tyhjien kiinteistöjen omistajille hän vinkkaa ikkunagallerioista.

– Varmasti ne lisäisivät viihtyisyyttä ja kyllä varmasti ainakin nuoret taiteilijat haluaisivat teoksiaan esille.

Positiivista valoa ja eteenpäin katsomista

Nelimarkka-museossa on 9. tammikuuta saakka esillä Seinäjoen Taiteilijaseura 60 vuotta -juhlanäyttely teemalla Hetki ja Tulevaisuus.

– Näyttelyssä on mielenkiintoista se, että mukana on hyvin eri-ikäisiä taiteilijoita ja hyvin eri kokemuksella.

Järviseutulaisista taiteilijoista ovat mukana Antti Maasalo ja Nina Nahkala.

Alkio on ilahtunut siitä, että koronasta huolimatta työskentely ei näyttäydy synkkänä, vaan töiden kautta tulevaisuudessa näkyy positiivista valoa ja eteenpäin katsomista. Näyttelyssä on kaikkiaan lähes 20 taiteilijan teoksia.

– Tekniikat ovat tosi monipuolisia: maalauksia, grafiikkaa, muutama veistoskin ja myös tietokoneella tehtyä digitaaligrafiikkaa.

Museon syksyyn kuuluvat taiteilijatapaamiset, joissa näyttelyn taiteilijat kertovat teoksiaan.

Digitaaligrafiikan murros haastaa museoita

Alkio toteaa, että digitaalisuus haastaa Nelimarkka-museotakin, sillä paljon on jo nyt audiovisuaalisia teoksia, joihin tarvitaan erilaiset tekniikat esittää niitä.

– Mutta toisaalta rinnalla ovat öljymaalaukset, jotka eivät kyllä hetkessä katoa. Digitaalisuuden vastapainona tulee halu pitäytyä perinteissä ja tukeutua käsin tekemisessä, vakuuttaa Alkio.

Näyttelyssä digigrafiikkaa edustavat Anne Niemen teokset.

– Moni taideteos syntyy verkossa ja elääkin vain siellä, eli taiteen tekemisen, katsomisen ja välittämisen kanavat muuttuvat. Enää ei aina välttämättä edes synny fyysistä teosta.

Koululaisryhmien museo- matkoille yhä tukea

Nelimarkka Rahastosäätiö tukee yhä koululaisten museomatkoja Nelimarkka-museoon. Kouluille on peruspaketti, jossa ensin kierretään näyttely ja sitten ryhdytään taiteilijoiksi: tehdään oma taideteos, jonka saa sitten ottaa mukaan.

– Näyttelystä riippuu, millä välineillä teos tehdään. Ohjelma ja tekniikka vaihtuvat kuitenkin niin, että vuosittain tulevalle ryhmälle on aina erilainen ohjelma.

Riitta Nelimarkan taidetta kesäksi

Nelimarkka-museon kevätkaudelle tulee esille Vuoden nuori taiteilija -kisan voittajan näyttely. Kesänäyttelykin on jo sovittu ja silloin Riitta Nelimarkan taide täyttää hänen isoisänsä perustaman taidemuseon tilat.

– Kesäkahvilan toiminta alkoi hyvin ja myös sitä harkitaan uudelleen ensi kesäksi.

Alkio korostaa, että vaikka koronatilanne on yhä epäselvä, niin suunnitelmia tehdään ja museo on auki normaaliin tapaan.

Nelimarkan museokaupasta löytyy mukaan ostettavaksi muun muassa postikortteja, taidekirjoja, magneetteja ja myös suklaata pakattuna Nelimarkka-aiheiseen kääreeseen. Nelimarkka-kuppikakkukin on saanut Kultahehkun käsittelyssä uutta ilmettä, mutta edelleen siinä on suklaata ja aprikoosia. Nelimarkka-museon uumeniin pääsee myös virtuaalisesti, sillä verkkosivulle on tallennettu Neiti Kekäläisen rooliopastus.

SARI HEINILÄ