Valtakunnallisen Pyöräilyviikon Pyörällä kouluun -päivää vietettiin keskiviikkona 9.9.
Pyörällä kouluun -päivä muistutti omin voimin kulkemisen merkityksestä: koululainen kulkee kodin ja koulun välisen matkan noin 400 kertaa vuodessa.
Pyöräilevä koululainen pääsee siis nauttimaan ulkoilusta ja liikkumisesta ainakin 400 kertaa vuodessa.
Pyöräilykuntien verkostoon kuuluu 124 pyöräilyn edistämiseen sitoutunutta kuntaa, joissa asuu yhteensä noin 4,5 miljoonaa asukasta. Lisäksi jäsenistöön kuuluu ELY-keskuksia, kuntayhtymiä, järjestöjä ja yrityksiä. Alajärvi on mukana tässä verkostossa.
Koulumatkapyöräily kuuluu kaikille
Pyöräilykuntien verkoston kehittämispäällikkö Sanna Ojajärvi toteaa, että koulumatkapyöräily on suomalaisen pyöräilykulttuurin kummajainen: toivomme, että lapset kulkisivat kouluun omin voimin.
Hän toteaa, että samalla pidämme lähes itsestään selvyytenä pienimpien koululaisten pyöräilyn rajoittamista. Pyöräilyrajoitukset, tai suositukset, kuten niitä kouluissa tavataan kutsua, rajaavat pyöräilyn tavallisesti ainakin 1.-luokkalaisten, joskus myös 2.-luokkalaisten ulottumattomiin. Suositus tulkitaan helposti kielloksi, vaikka viime kädessä koulumatkojen kulkutavasta päättävätkin koululaisten huoltajat.
– Pyöräily kouluun on kaikkien lasten ja nuorten oikeus jo ensimmäisistä kouluvuosista alkaen. Koulumatkapyöräilyn rajoittamisen sijaan meidän aikuisten tulee tarkastella eniten koulumatkaliikkumisen turvallisuuteen vaikuttavia tekijöitä, eli omaa käyttäytymistämme.
– Vähentämällä saatto- ja autoliikennettä koulujen lähialueilla ja koulujen pihoilla sekä noudattamalla nopeusrajoituksia ja varomalla erityisesti oppilaiden tienylityspaikkoja mahdollistamme turvallisen koulumatkan kaikille oppilaille, muistuttaa Fiksusti kouluun -ohjelman projektipäällikkö Joonas Niemi.
Myös rakenteellisia muutoksia tarvitaan.
Liikenneympäristön muuttaminen turvallisemmaksi ei vaadi ihmeitä: pyöräliikenteen erottelu autoliikenteestä ja jalankulusta, ajonopeuksien laskeminen ja risteysalueiden turvallisuutta lisäävät hidasteet ja kavennukset ovat hyvä alku. Keinot ovat yksinkertaisia, jos tahtoa löytyy.
Pyörällä kouluun -päivän viesti kunnille, kaupungeille, kouluille ja huoltajille on: varmistetaan yhdessä koulureittien, koulun lähikatujen ja piha-alueen liikenneturvallisuus, jotta kaikki koululaiset voivat halutessaan pyöräillä kouluun.
Koululaisille tärkeintä on pyöräilyn ilo!
Pyörällä kouluun -päivä muistutti Pyöräilyviikon teeman mukaisesti pyöräilyn ilosta.
- Lapset nauttivat pyöräilystä ja erityisesti pyöräilyyn sisäänrakennetusta vauhdista ja kikkailusta. Leikkien, pelien ja vauhdikkaiden ratojen polkemisen sivutuotteena pyöräilytaidot kehittyvät huimaa vauhtia. Siksi kannustammekin opettajia ja vanhempia viettämään lasten kanssa aikaa pyörän selässä myös koulujen pihoilla, hiekkakentillä, metsäpoluilla ja varta vasten rakennetuilla pump track -radoilla. Lokakuussa luokat voivat taas osallistua Koulujen Kilometrikisaan, innostaa Pyöräilykuntien verkoston kehittämispäällikkö Sanna Ojajärvi.
Lasta voi opettaa pyöräilemään monipuolisissa liikenneympäristöissä jo potkupyöräilyiästä eli noin 2-vuotiaasta ylöspäin. Pienestä saakka pyöräillyt koululainen on jo varsin kokenut polkija. Pyörää rennosti ja luontevasti käsittelevä lapsi, nuori ja aikuinen pystyy liikenteessä liikkuessaan keskittymään havainnointiin ja vuorovaikutukseen muiden liikkujien kanssa. Aloittavan koululaisen kanssa voi pyöräillä koulumatkan juuri niin pitkään, kun siihen on tarvetta. Tärkeintä on, että annamme koululaisten liikkua omin voimin.