Cosplayssa rajana on vain mielikuvitus

Se on vähän kuin suo: kerran astuu, niin uppoaa syvemmälle. Näin nuori alajärveläinen vaateartesaani Ella Puoliväli kuvailee cosplay- eli costume play -harrastustaan. Siinä harrastajat pukeutuvat anime-, magna-, sarjakuva- ja elokuvahahmoiksi.

Parhaillaan Puoliväli ompelee keijuasua kesäkuulla Lahdessa olevaa cosplay-kilpailua varten. Kyse on EuroCosplay Championshipin karsintakilpailusta.

Puolijoen on tarkoitus pukeutua Winx clubin Tecna Bloomix:ksi. Kisa-asussa riittää miettimistä, sillä aidonnäköisten siipien lisäksi siinä pitäisi olla kimallusta ja asun tulisi hehkua pimeässä.

– Cosplay ilman tuskaa on teeskentelyä, Ella Puoliväli naurahtaa urakkaalleen.

Cosplay-asujen toteuttamisessa vain mielikuvitus on rajana. Puolivälin mukaan esimerkiksi retkipatja on cossaajien suosiossa, sillä se on halpaa ja sitä voi hyödyntää monenlaisissa käyttökohteissa.

Käsityöt löytyivät yläasteella

Ella Puoliväli on harrastanut cosplaytä vuodesta 2014 lähtien. Magnan ja animen maailman hän löysi jo paljon aiemmin Hopeanuolen, Digimonin ja Pokemonin kautta.

Käsitöistä Puoliväli innostui yläasteella ja opiskeli niitä lukiossakin parin kurssin verran.

– Ala-asteella karkasin ikkunasta, kun oli käsityötunti.

Lukion jälkeen Ella Puoliväli suoritti asepalveluksen Kajaanissa. Sieltä päästyään hän haki täydennyshaussa Ikaalisiin opiskelemaan vaatetusalaa ja valmistui viime jouluna. Hänen toiveissaan on päästä jatkamaan vaatetusalan opintoja Metropolia ammattikorkeakouluun tai Aalto-yliopistoon. Mielessä on tosin käynyt myös hakeminen poliisiammattikorkeakouluun.

Uusia ja muokattuja malleja

Rokulipäivillä alajärveläiset pääsevät ihastelemaan Ella Puolivälin toteuttamaa minimallistoa. Nuori suunnittelija järjestää muotinäytöksen, jossa on esillä noin kymmenen hänen suunnittelemaansa ja ompelemaansa asua.

– Teen niin paljon uusia vaatteita kuin ehdin ja lisäksi muokkaan vanhoja mallejani, Puoliväli kertoo. Suomen juhlavuoden kunniaksi mallisto saanee vaikutteita kansallispuvuista. Asuja on sekä nuorille että keski-ikäisille naisille.