Diabeetikoille pilottikokeiluna järjestetty kuntosaliohjelma onnistui yli odotusten

Diabeetikoille suunnattu HIIT-kuntosaliharjoitteluryhmä on päättynyt Alajärvellä onnistuneesti.

Kakkostyypin diabetesta sairastaville suunnattu harjoitteluohjelma on lääkäri Ahti Honkolan ideoima ja Alajärven liikuntapalveluiden ohjaajan Merja Korpelan kanssa yhdessä toteutettu projekti, johon valikoitui syksyllä mukaan viisi alajärveläistä naista.

Näistä neljä, Kirsi Tiitinen-Koskela, Pirjo Pelttari, Ritva Kulju ja Arja Keisala jatkoivat loppuun saakka liki kolme kuukautta kestäneen harjoitteluohjelman.

Ahti Honkolan mukaan jo 1990-luvulla on kokeiltu erityyppisten kuntosaliharjoitteiden vaikutusta diabeetikon veriarvoihin. Honkola halusi testata, miten nimenomaan HIIT-tyyppinen eli intervalliharjoitteluun perustuva lihaskuntotreeni näkyy veriarvoissa ja millaisilla tuloksilla.

Kiinnostuneita kokeilussa oltiin pitkäaikaissokerista ja kolesteroliarvoista.

Ohjelma perustui kahdesti viikossa tehtävään kuntosaliharjoitteluun, jossa harjoitteet muodostuivat lyhyistä, kovalla teholla ja sykkeellä tehdyistä harjoituspätkistä ja niitä seuranneista palautumisosioista.

Ohjelmaan kuului laboratoriokokeissa käynti ennen kokeilun alkua ja uudelleen joulun alla. Tulokset olivat Honkolan mukaan selvästi parantuneet kaikilla yleisellä tasolla.

-Tulosta näkyi jo näin pienellä ajanjaksolla. Ja lisäksi tämä oli uniikki kokeilu paitsi minulle, myös osallistujille ja Merjalle. Päätarkoitus olikin lähinnä katsoa, saadaanko tällainen kokeilu toimimaan.

Ja toimihan se. Parantuneiden kolesteroli- ja pitkäaikaissokeriarvojen lisäksi myös kunto oli noussut kaikilla ja ryhmäläiset aikovatkin jatkaa kuntosaliharjoittelua itsenäisesti yksin tai kaverin kanssa. He saivat mukaansa Korpelan laatiman jatko-ohjelman, joka kuulemma oli aiempaa hiukan tiukempi.