Harjoittelemalla turvallinen koulumatka – Katso täältä Liikenneturvan vinkit turvalliselle koulumatkalle

Koulun alku on jo pian ovella, vaikka keskellä lomasesonkia ei aivan siltä tuntuisikaan.

Liikenneturva kannustaa uusien ekaluokkalaisten vanhempia harjoittelemaan koulumatkaa yhdessä lapsen kanssa hyvissä ajoin. Vanhemman oma esimerkki on tärkeä asia lapsen turvallisen liikkumisen kannalta.

Koulun aloittava lapsi on monen uuden asian äärellä, ja yksi näistä on koulumatka. Kun se on harjoiteltu kunnolla etukäteen, on ensimmäisissä koulupäivissä ainakin yksi jännityksen aihe vähemmän. Mikäli aiheeseen ei ole vielä paneuduttu, kannattaa reitin suunnittelu ja matkaan tutustuminen yhdessä aloittaa mahdollisimman pian.

– On vanhemman vastuulla suunnitella turvallisin reitti kodin ja koulun välille. On hyvä muistaa, ettei lyhin mahdollinen reitti aina ole se turvallisin. Usein kannattaa suosia esimerkiksi alikulkuja tienylitysten sijaan, vaikka matkasta siten tulisikin hieman pidempi, sanoo Liikenneturvan suunnittelija Ida Maasalo.

Lue alta Liikenneturvan laatimat vinkit turvalliselle koulumatkalle:

• Suunnittele sopivin reitti kouluun – turvallisin reitti ei välttämättä aina ole se lyhin.

• Harjoittele koulureitti yhdessä lapsesi kanssa. Kun perusasiat ovat hallussa, kannattaa antaa lapsen toimia itsenäisesti ja seurata vierestä.

• Lapselle on hyväksi liikkua edes osa koulumatkasta omin voimin – se kartuttaa liikennetaitoja ja saattaa myös virkeämpänä koulupäivään.

• Koulumatkan sujumisesta kannattaa kysellä lapselta pitkin kouluvuotta, myös jo varttuneemmilta koululaisilta – se on tärkeä välittämisen merkki.

Koulut alkavat Alajärvellä, Vimpelissä, Soinissa ja Lappajärvellä 8. elokuuta.