Hoidon ja hoivan palvelujohtaja Marita Ylilahti: Vierailijan välinpitämätön suhtautuminen suojavarustusten käyttöön voi olla vanhukselle kohtalokas

Maaliskuussa 2020 päätimme, että meidän ikäihmisten yksiköihin ei päästetä koronavirusta, vaan teemme kaikkemme välttääksemme tartunnat. Pandemiajohtoryhmässä laadimme ohjeistusta koskien vierailuja, suojautumista ja käyttäytymistä suojellaksemme vanhuksiamme. Osalla vanhusten läheisistä ohjeistukset tuntuivat turhilta ja ahdistavilta, mutta henkilökunta jaksoi ohjata ja opastaa turvalliseen kohtaamiseen.

Toisin kävi kuin päätimme. Virus ei kysy lupaa saapua vaan kulkeutuu salakavalasti ihmisten mukana tuottaen jälkeensä surua ja tuskaa. Korona-virukseen sairastuminen hyvin vanhoille ja monisairaille on usein valitettavasti kuolemaan johtava.

Järvi-Pohjanmaan perusturvan alueella koronaviruksen leviäminen ikäihmisten hoivakoti Kultakämmeneen ja siihen liittyvät kuolemat ovat olleet järkyttäviä. Ikäihmisten lisäksi myös henkilökunnasta osa sairastui ja suuri joukko joutui altistuneina karanteeniin.

Emme tiedä tartunnan lähdettä. Henkilökunnan suojautumisvaateet ovat olleet kaikissa yksiköissämme vahvat ja niitä on noudatettu henkilökunnan puolelta tiukasti.

Viruksen kiihtymis- ja leviämisvaiheessa suojautuminen on ollut kaikissa yksiköissämme vahvempaa kuin missään muussa maakunnan kunnissa.

Vaikka meillä nyt näyttää tulevaisuus valoisammalta rokotusten alkaessa, emme voi vielä pitkään aikaan löysätä suojautumistamme. Edelleen joudumme käyttämään suu- ja nenäsuojainta, pesemään käsiämme ja muistamaan turvavälit. Pandemiajohtoryhmä joutui esittämään joulun aikaan erittäin vahvan suosituksen välttää vierailuja, mutta jatkossa pyrimme palaamaan aikaisempaan hieman väljempään suositukseen.

Hoitokodeissa vierailuja suositellaan vain oireettomalle vierailijalle, henkilökunnan kanssa etukäteen sopien, asukkaan omassa huoneessa, puolen tunnin ajan, 1-2 henkilöä kerrallaan, suu- ja nenäsuojaimella suojattuna ja noin 2 metrin turvaväleillä. Jos vanhus voi pitää suu- ja nenäsuojainta, on se suotavaa.

Olemme valitettavasti huomanneet, että kaikki vierailijat eivät ota ohjeistusta vakavasti, vaan hoitajan poistuessa poistavat suojaimen ja menevät läheisensä viereen istumaan. Oireetonkin vierailija voi tällä tavalla tietämättään levittää virusta läheiselle ja edelleen muille asukkaille hyvin nopeasti.

Hyvää tarkoittava vierailu voi jättää jälkeensä suuren surun. Suomessa on myös todettu uutta, helpommin tartuttavaa koronaviruksen mutaatiota, joten pandemiajohtoryhmä pyytää vierailijoita toimimaan tiukasti hoitajien ohjeistuksen mukaisesti.

Vierailijan välinpitämätön suhtautuminen suojavarustusten käyttöön voi olla vanhukselle kohtalokas. Kaikissa asumispalveluyksiköissä on myös mahdollisuus esimerkiksi videoyhteyteen tabletin tai puhelimen välityksellä, minkä avulla omaiset voivat vaihtaa kuulumisia asukkaiden kanssa.